ROSA ŠE VEDNO BOSA (ker je prekarka) – Predavanje Zadružništvo kot alternativa

Vabljen_a na predavanje Zadružništvo kot alternative, ki bo potekalo v četrtek, 24. 5. 2018, ob 9.40 na Filozofski fakulteti Maribor (učilnica 2.7). Predavanje bo izvedla Karolina Babič, strokovnjakinja na področju zadružništva.

Na predavanju bomo spoznale_i zadružništvo kot možno obliko povezovanja prekark_cev. Pod pritiski kapitala se krha delovnopravna zakonodaja, zadruge pa so v prvi vrsti združenja oseb, v drugi pa podjetja, katera oblikujejo svoja pravila in odločitve sprejemajo demokratično. Zadruge lahko s svojimi vsebinami in formami tako direktno odgovarjajo na problem prekarnosti. Sicer ne dajejo enotnega in enoznačnega odgovora, a skupni imenovalec je solidarnostna delitev tveganja in skupen nastop na trgu.

 

 

 

 

 

 

 

V okviru cikla Rosa še vedno bosa (ker je prekarka) se bo odvil sledeč program:

Literarni večer / Četrtek, 24. 5. 2018, 19:00, Literarna hiša Maribor
Z literarnim večerom želimo o prekarnosti spregovoriti na drugačen način – skozi literaturo, ki velikokrat še bolj natančno kakor znanstvena beseda zajame duh časa. Na literarni večer bomo povabile_i ustvarjalke_ce pisane besede, ki v svojih delih problematizirajo prekarnost. Namen literarnega večera je spodbujanje branja družbeno kritične literature. Na problem prekarnosti želimo opozoriti z zornega kota literature, ker ima svojstven in bolj oseben pristop pri odpiranju oči za družbene probleme.
IZVAJALKE_CI: Lara Paukovič, Tomo Podstenšek, Miša Gams v pogovoru z Majo Repina in Tomažem Podbevškom

Zakonodajna forumska predstava: Status quo na trgu dela / Petek, 25. 5. 2018, 20.00, dvorana Gustaf
Zakonodajno gledališče, ki je v Sloveniji še precej neznana metoda, je eden izmed Augusto Boalovih zadnjih projektov, ki ga je razvil v Braziliji v času svojega mandata v letih od 1993 do 1997. Zakonodajno gledališče za razliko od drugih gledališč spodbuja mlade k politični participaciji in dialogu z odločevalci. S forumsko zakonodajno predstavo Status quo na trgu dela bomo vključili mlade v procese odločanja z oblikovanjem in predlaganjem zakonov, ki bi na institucionalni ravni odpravili problem prekarnosti in zajezili vse večje krčenje delavskih pravic.
IZVAJALCI: Gledališka skupina Vse ali nič

 

Vsebina izraža mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«   

 

 

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov