Naša socialistična Jugoslavija

Ali mladi resnično poznamo našo socialistično preteklost? Ali sploh ločimo med rdečo zvezdo in kljukastim križem? Glede na to, da po ulicah vznikajo grafiti s svastikami, vsak tretji mlad človek pa ima pozitiven odnos do pojma domobranstva je očitno, da je že tisto najbolj osnovno znanje pomanjkljivo ali celo napačno. V šolah se pedagogi_nje vztrajno izmikajo soočanju z občutljivimi temami polpretekle zgodovine, posledično pa mladi črpajo podatke predvsem iz javnega diskurza skozi prizmo medijev in političnih razprav. Vse večja nevednost med mladimi je razlog za skrb, saj so le ti vse bolj dovzetni za lažne novice, teorije zarote in sovražni govor.

Smisel v besedah kot so samoupravljanje, socializem, komunizem itd., ki so povezane z emancipacijskimi projekti, je povsem zbledel, popačili so jih neuspehi, slaba politika in lažniva ideologija, ki maskira druge zločinske politike. Z izobraževalnim ciklom, na katerem bo sodelovalo več govork_cev, želimo mladim in širši javnosti predstaviti socialistično preteklost, ki je ne bomo zamaskirale_i v rožnato, s prikrivanjem njenih neuspehov, a je tudi ne bomo diabolizirale_i in zanemarjale_i njenih dosežkov. Izkušnje socialističnega samoupravljanja so danes še kako aktualne, saj v njih lahko najdemo številne ideje in morebitne odgovore za probleme, ki pestijo našo družbo.

 

Izobraževalni cikel se bo odvijal od 13. do 16. 6. 2018 v prostorih Muzeja narodne osvoboditve Maribor, v Galeriji K18 in v Pekarni Magdalenske mreže. Cikel bo poleg predavanj in okrogle mize vseboval tudi tematski sprehod, dve razstavi in interaktivni kviz.

 

Na dogodku bodo sodelovale_i govorke_ci:

– Rastko Močnik – sociolog kulture in komparativist,

– Branislava Vičar – jezikoslovka in zgodovinarka,

– Davor Konjikušić – akademski fotograf,

– Marko Kržan – sociolog, publicist in politični delavec,

– Tina Podbevšek – aktivistka Iniciative mestni zbor in Kolektiva Pizda! ,

– Simon Žlahtič – umetnostni zgodovinar,

– Borislava Vičar – predsednica odbora za aktivnosti mladih ZB NOB Maribor,

– Marjan Žnidarič – predsednik ZB NOB Maribor.

 

Programa »Naša socialistična Jugoslavija«:

SREDA, 13. 6. 2018

18:00   Predavanje »Razpad Jugoslavije in ponoven vzpon kapitalizma v Sloveniji«, Rastko Močnik, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16.

 

ČETRTEK, 14. 6. 2018

17:00   Tematski sprehod »Surov beton«, Glavni trg.

 

PETEK, 15. 6. 2018

17:00   Predavanje »Cankarjevo pojmovanje kulture kot referenčna točka za partizansko kulturno revolucijo«, Branislava Vičar, Muzej NO Maribor.

18:00   Predavanje »Partizanska fotografija«, Davor Konjikušić, Muzej NO Maribor.

20:00   Razstava fotografij »Živimo s Titom?«, Galerija K18, Koroška 18.

 

SOBOTA, 16. 6. 2018

10:00   Voden ogled razstave v Muzeju NO »Ranjeni in bolni – Partizanska saniteta v 4. operativni coni«, Muzej NO Maribor.

11:00   Predavanje »Delavka v Tekstilni tovarni Novoteks«, Tina Podbevšek, Muzej NO Maribor.

12:15   Predavanje »(Ne)Uspehi samoupravljanja v Jugoslaviji«, Marko Kržan, Muzej NO Maribor.

16:00   Okrogla miza z Borislavo Vičar in Marjanom Žnidaričem – Združenje borcev za vrednote NOB Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16.

18:00   Kviz o zgodovini Jugoslavije, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16.

 

 

Razstavo “Živimo s Titom” podpira pivovarna Komunajzer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.    

 

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov