K18: Pars pro toto – artefakti iz depoja

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Pars pro toto, ki bo v petek, 18. 5. 2018, ob 19.00 v Galeriji K 18. Artefakt je izraz, ki je v okviru umetnostno-zgodovinske stroke redkeje uporabljen. Večinoma se v stroki uporablja izraz spomenik, umetnina ali umetniško delo. Izraz artefakt je tako veliko nevtralnejši in se pogosto uporablja za označevanje neumetniških predmetov iz preteklosti. Po definiciji je predmet, navadno kulturnega in/ali zgodovinskega pomena, ki ga je ustvaril človek. V primeru razstave, ki bo razstavljala dele umetniških del in inštalacij, bodo na ogled postavljeni različni artefakti, ki so se skozi leta delovanja Galerije K18 in rezidenčnega programa SobaZaGoste znašli in ohranili v depoju galerije.

Takšni artefakti se najdejo v vsakem depoju, navadi so pozabljeni in se s časom izgubijo ali uničijo, saj so iztrgani iz konteksta, ki se velikokrat tudi izgubi in pozabi. Problem iztrganosti artefaktov iz prvotnih kontekstov, tako velikokrat ne omogočajo ponovne postavitve in so posledično javnosti po večini nedostopni. Navkljub zgoraj navedenim dejstvom pa vseeno vzbujajo določeno premisleke, saj imajo potencial ponovne pričevalnosti v kolikor so osmišljeni v drugem kontekstu ali z drugačnim pristopom razstavljanja. Tako se pri njih odpira možnost za kurirano razstavo, ki se bo ukvarjala s problematiko arhiviranja, ohranjanja, ponovnega osmišljanja materialnih ostankov, ki so v drugih okoliščinah govorili v prid nekemu drugemu konceptu.

Razstava, ki bo vključila te artefakte, se bo spraševala o možnostih, ki jih ti artefakti imajo, da govorijo o celoti, pars pro toto, kar bo pospremil tudi arhivistični in dokumentaristični pristop, ki bo dela tudi v tej luči osvetlil.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov