Knjižnica tete Rose: Vida Tomšič “Izbrani teksti II”

Knjižnica tete Rose te vabi na skupno branje ob obeležitvi dogodka “Noč knjige”, ki bo potekalo v ponedeljek, 23. 4. 2018, ob 20.00 uri v prostorih INFOPEKE. Tokrat bomo predstavile_i aktivistko, partizanko in političarko Vido Tomšič ter njene kratke tekste, ki so zbrani v knjigi Izbrani teksti II, objavljeni leta 1980.

Aktivistka Vida Tomšič je zasedala pomembno mesto v slovenski in jugoslovanski politiki. Njen prispevek v projektu socialističnih družbenih sprememb za enakopraven družbeno-političen položaj žensk je izjemen in neprecenljiv. Toda danes so njeni revolucionarni dosežki povsem pozabljeni. S predstavitvijo njenih idej in prebiranjem posameznih izbranih tekstov želimo opomniti ljudi o doseženih teoretičnih analizah ter naporih, ki so potekali v času graditve enakopravnih družbenoekonomskih razmerij znotraj socialističnega samoupravljanja.

“Zmaga oktobrske revolucije v Rusiji, ki je začela dobo socializma, je imela ogromen vpliv tudi na odpravo diskriminacije žensk. V naprednih demokratičnih gibanjih, v revolucionarnih delavskih bojih vloga ženske raste. Splošni materialni in kulturni napredek spreminja poglede na vlogo ženske v družbi in v družini. V tem okviru je odigral določeno vlogo tudi feminizem, čeprav je bil s svojimi skrajnostmi bolj dokaz konservativnega antiženskega odpora in njegov senčni izraz, kakor resna sila v globokih družbenih spremembah.”

 

 

 

Noč knjige 2018 je vseslovenska akcija, s katero se obeležuje svetovni dan knjige. Namen dogodka je promocija knjige in branja, dogodek poteka pod pokroviteljstvom Unesca Slovenija.

 

Vljudno vabljen_a!

 

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

 

 

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov