PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Turistifikacija Lizbone

Vabljen_a na dogodek PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso) z naslovom Turistifikacija Lizbone, ki se bo odvil v sredo, 25. 4. 2018, ob 19:00 v prostorih INFOPEKE. Potopis bo osebna zgodba Rafaela Pelaeza, ki je študiral v Lizboni v času največjega turističnega buma in bo potekal v angleškem jeziku.

Pozdravljeni v Lizboni, mestu luči. Glavno mesto Portugalske je imenitno, poskočno in aktivno, toda ritem življenja se odvija počasi. Lizbona ima svoj značaj. Mesto naj bi bilo ena od najbolj varnih prestolnic na svetu, ki nam ponuja najboljše od vsega: plaže in gore nedaleč od centra mesta; neverjetno hrano, glasbo in umetnost, številne kulturne prireditve in prisrčne ljudi. Lizbona je postala eno od najbolj obiskanih mest v Evropi, posledično pa se vse bolj spreminja v zabaviščni park. Portugalsko je samo leta 2016 obiskalo več kot 28 milijonov ljudi. Turizem vpliva na višanje investicij, gospodarsko rast in tudi promocijo, a kaj se dogaja z lokalnim prebivalstvom, na katero vse bolj vpliva naraščanje cen. Kako vpliva na njih vse večja prekarizacija in visoki stroški najemnin?

Na potopisu bomo analizirali vplive masovnega turizma in podrobneje opredelili pojem turistifikacije – pristop opredelitve gentrifikacije. Nedavni trendi so oblikovali nov turistični arhetip v Lizboni. Kultura ni več glavni razlog obiska mesta, temveč gastronomija. Turisti, ki so včasih zahajali v muzeje, sedaj v veliki meri obiskujejo zgolj restavracije. Različne skupnosti se izseljujejo iz sosesk kot so Alfama, Mouraria, Graça, Bairro Alto in Intendente, zaradi dviga vrednosti nepremičnin. To je, skupaj z ekonomsko krizo, varčevalnimi ukrepi, znižanjem davkov, vse večjo fleksibilizacijo in pomanjkanjem ustrezne zakonodaje, legitimiziralo turizem kot čudežno zdravilo za mesto. Ta pojav je transformiral stanovanjske delavske četrti v rekreacijske, komercialne in potrošniške prostore za bogate.
Razbijamo stereotipe! Vstop prost!

PEKARNA POTOPISE pripravljajo EVS prostovoljke_ci Pekarne Magdalenske mreže.

 

 

 

 

 

 

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina projekta odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija in Evropska Komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih publikacija vsebujejo.

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov