SobaZaGoste: Davor Konjikušič – Partizanska fotografija

Davor Konjikušić, aktualni rezident programa SobaZaGoste Maribor, se trenutno ukvarja z raziskovanjem partizanske fotografije. V petek, 16. 2. 2018, bo ob 18.00 v baru Wetrinsky pripravil krajše predavanje o temi in poteku njegove raziskave.

Raziskava (jugoslovanske) partizanske fotografije in socialnega gibanja bo ponudila širši vpogled v vlogo fotografije, njen pomen in sisteme njegovega izkoriščanja v okviru jugoslovanskega narodnoosvobodilnega gibanja v drugi svetovni vojni. V kontekstu produkcije kulture je bila fotografija kot strategija upora večinoma uporabljena prek Fotografske službe in preko Agitpropa (Oddelek za agitacijo in propagando), katere glavna vloga je bila organizacija kulturnih manifestacij. Člani jugoslovanskega partizanskega gibanja so se izobraževali v uporabi kamer, njihove fotografije pa so bile uporabljene za razstave, ki so potekale celo v gozdu. Nekaj del je uspešno služilo svojemu namenu tudi na krajih, ki so bili daleč od nekdanje Jugoslavije (npr. Fotografija “Mati in otrok” Žorža Skrigina, ki je bil član bivšega Foto kluba Zagreb). Zahvaljujoč dobro organiziranim kanalom je postala fotografija dostopna širši populaciji in tudi delavskemu razredu, ki so sami začeli s fotografiranjem. Fotografija je postala izredno pomembna komunikacijska vsebina za propagando in tudi za emancipacijo, za ustvarjanje “novega sveta”, kot tudi element agitacije.

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže

Koprodukcija: Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor

S podporo Fotokluba Maribor in galerije Fotostolp.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov