SobaZaGoste: Vodstvo po razstavi Ine Sangenstedt »Esence«

Vabljen_a na vodstvo po razstavi »Esence« Ine Sangenstedt, ki bo potekalo v sredo, 31. 1. 2018, ob 16. uri v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Umetnica, gostja rezidenčne platforme GuestRoomMaribor/SobeZaGoste, na razstavi predstavlja delo, ki je nastajalo v času enomesečnega bivanja v Mariboru v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor. Po razstavi bo vodil kurator in umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Opus berlinske umetnice Ine Sangenstedt je poln citiranja historičnih oblik in reanimiranja različnih predmetov, pa naj gre pri tem za nagačene živali ali pohištvo. S svojim tokratnim delom se je tudi v razstavi s pomenljivim imenom Esence lotila omenjene tematike, pri čemer je prvič prestopila okvirje galerijske razstave tipa bele kocke, kjer so njena dela živela izključno samostojno življenje. Umetnica, ki jo zanima kulturna dediščina, se je navdušena nad zbirko Pokrajinskega muzeja Maribor lotila reinterpretacije muzejskih eksponatov, s tem pa vzpostavila neko polje diskurza, ki odpira mnoga vprašanja, ob enem pa ponuja tudi morebitne odgovore.

Postavitev razstave je intervencija v stalno postavitev, kjer umetnica na različne načine skozi svoja dela nagovarja tako občinstvo, kot tudi eksponate same. Pri tem nastanejo zanimivi dialogi med njimi in sodobnimi Ininimi deli. Čeprav nekatera dela direktno nagovarjajo določene eksponate, gre pri večini za iskanje in povzemanje esence, občutij in značilnosti določenih obdobij, ki jih tako simbolično, kot tudi v nekaterih primerih dobesedno ujame in povzame skozi različne forme skulptur ali v obliki relikviarijev, nekakšnih asamblažev historičnih oblik s pridihom močne avtorske note.

Tako njena dela tudi vizualno predstavljajo ulovljene in v obliki novih del utelešenje esenc, ki jih je prepoznala v določenih muzejskih sklopih.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov