Predstavitev dnevniških zapisov Calais, Calais: fašizem meja in skrajne desnice

V sredo, 7. 2. 2018, te v okviru Knjižnice tete Rose ob 18.00 vabimo v INFOPEKO na predstavitev in branje slovenskega prevoda dnevniških zapisov, ki orisujejo travmatične izkušnje v begunskem centru v francoskem pristaniškem mestu Calais, ki ga je Pekarna Magdalenske mreže izdala v decembru 2017. PDF prevoda je dostopen na povezavi.

 

“V Calaisu je devetnajstletnik, ki mu je ime Kevin Reche, ustvaril Facebook stran Sauvons Calais. Rešimo Calais. Identitarci, desnica. Sprva sem mislila, da gre za slabo šalo.

Savons Calais si želi mesto brez migrant_ov in aktivstk_ov. Sauvons Calais je absurdna posledica statistik o socialnih problemih, Nacionalne fronte in pomanjkanja upanja. Generacija brez perspektive želi raztovoriti, svoje težave prenesti na druge. Kar je bil zame piercing, je za Kevina Recheja tetovaža kljukastega križa.”

 

Dnevniški zapisi Calais, Calais ne ponujajo odgovorov ali rešitev, zato niso panaceja za današnje probleme. Gre za zbirko spominov, izkušenj in notranjih konfliktov, ki so posledica travmatičnega doživetja: kaos, iluzija, odgovornost, krivda, upanje, policijsko nasilje, fašizem, seksizem, zatiranje, kategoriziranje ljudi. Ali se lahko posameznica_k sooči z vsem tem, ne da bi se izgubil_a v tem mestu brezupa in birokracije?

Uvodoma si bomo ogledale_i BBC-jev dokumentarni film Calais, the End of the Jungle (2017).

Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku, prirejamo pa ga v sklopu odziva Kulturnega centra Pekarna na napad, ki so ga 25. 11. 2017 izvedli neonacisti nad uporabnikom KC Pekarna.  

 

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. S ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, ki so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov