Rosina šola delavskih pravic za mlade: Karolina Babič “O zadružništvu”

Jutri, 13. 12. 2017, ob 18.00 bo na Tretji gimnaziji za dijake_inje potekalo predavanje o zadrugah, ki ga bo izvedla dr. Karolina Babič. Gre za zadnjo predavanje v sklopu Rosine šole delavskih pravic za mlade, tretji letnik.

Čeprav ima zadružništvo že zelo stare korenine, pogosto vlada med ljudmi površno vedenje, da so zadruge le v kmetijstvu, gozdarstvu in trgovini. Resda jih je v teh dejavnostih več, vsaj v Sloveniji, ampak v svetu delujejo zadruge na mnogih področjih, od bančništva do sociale.

Kaj pravzaprav je zadruga? Zadruga je najprej združenje oseb, hkrati pa tudi podjetje v skupni lasti in soupravljanju članov. Zadruga ni kapitalska družba, ampak je članska organizacija. Tu odločajo osebe po principu “en član en glas”, ne odločajo kapitalski deleži. Zadruge ne moreš preseliti v tretji svet ali je prodati tretji osebi, ker članov, torej oseb, ki tvorijo njeno substanco, ne moreš poslati po kanalih bančnih transakcij. Zadruga je način, kako skupina oseb odgovarja na svoje skupne potrebe, je orodje in orožje skupnosti, ki hoče skrbeti sama zase. Orodje za gradnjo sveta in orožje za stražo in obrambo pred brezobzirno rastjo kapitala.

Čas zahteva nove orientacije!

Pekarna Magdalenske mreže že tretjo leto organizira cikel izobraževanj in delavnic v okviru Rosine šole delavskih pravic za mlade, ki se bodo odvijale od konca septembra pa vse do začetka decembra na štirih različnih lokacijah: Gimnazija Ravne na Koroškem, Tretja gimnazija, Filozofska fakultetia v Mariboru in Pekarna Magdalenske mreže. Namen Rosine šole delavskih pravic za mlade je presekati agresivni pohod kapitalizma in neoliberalne ideologije po prostorih, kjer se izobražujejo in družijo mladi.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov