Ogled intervjuja in razprava: Kako so uspeli delavci v logistiki?

Center za družbeno raziskovanje (CEDRA) vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabi v soboto, 9. 12. 2017, ob 18.00 v prostore Infopeke na ogled enournega intervjuja s tremi ključnimi akterji odmevnih bojev v italijanski logistiki. Spoznali bomo razmere, v katerih so italijanski delavci delali, preden so se sindikalno organizirali; načine, s katerimi so jih disciplinirali in ustrahovali; njihove prve blokade in stavke ter načine, s katerimi so uspeli zmagati.

Na letošnji t.i. “črni petek” so italijanski delavci in delavke v distribucijskih centrih Amazona prvič stavkali. V delovnih pogojih z visoko intenzivnostjo dela in stalnim nadzorom, kar 80 % vseh zaposlenih trpi zaradi zdravstvenih težav. Gre torej za delovne pogoje 21. stoletja, s katerimi se srečujemo tudi mi. Stavka se ni zgodila čez noč. Je rezultat večletnih delavskih bojev v logistiki, ki so se začeli leta 2008 in italijanskemu delavskemu gibanju vrnile upanje na zmago. Prekarni in migrantski delavci so se povezali z aktivisti in naprednimi sindikati. S solidarnostno podporo so premagali strah. Uspeli so izboriti novo kolektivno pogodbo: odpravili so izsiljevanje s strani delovodij, uredili delovni čas in dostojen dopust, povišali plače ter najpomembnejše, spet so si izborili dostojanstvo. “Prej smo bili zasužnjeni, naš boj pa je spremenil vse,” poudari delavec v intervjuju, ki si ga bomo ogledali.

Logistična revolucija je okrepila konkurenčni pritisk na delavce, a hkrati ustvarila nove vire delavske moči. Kot izpostavlja Aldo Milani, vodja sindikata Si-Cobas, enodnevna blokada enega od Ikeinih centrov v Piacenzi zaustavi mednarodni tok in povzroči ogromno finančno škodo podjetju. Njihove akcije niso ostali omejene zgolj na logistični sektor. S protesti, blokadami in stavkami so obudili širše delavsko gibanje. V številnih stavkah na državni ravni so se jim solidarnostno pridružili socialni centri in mnoga levičarska gibanja. V novih pogojih so z novimi metodami boja in organiziranja zgradili kolektivno delavsko moč.  

Po ogledu intervjuja, ki poteka v italijanskem jeziku z angleškimi podnapisi, bomo razpravljali tudi o razmerah pri nas. Na podlagi izkušenj italjanskih aktivistov bomo pretresali vprašanja: kako organizirati prekarne delavce, kako zgraditi solidarnost med delavci v kovinski industriji, v javnem sektorju, med avtoprevozniki, poštarskimi delavci in drugimi. Skozi razpravo bomo skupaj iskali načine za gradnjo solidarnosti pri nas in po svetu.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov