Združimo se: Delavnica o participatorni ekonomiji

V soboto, 11. 11. 2017, ob 10:00 v MISC INFOPEKA, v okviru programa “Združimo se!” govorimo o participatorni ekonomiji.

Participatorna ekonomija je eden izmed štirih stebrov koncepta participatorne družbe. Govorile_i bomo o tem, zakaj participatorna ekonomija, ter da le-ta zavrača dominantna in v splošni percepciji edina možna načina ekonomskega organiziranja – kapitalistično tržno ekonomijo in centralno načrtovano avtoritarno ekonomijo. Hanel in Albert sta razstavila in analizirala oba sistema ter ponudla nov ekonomski sistem, ki presega za mnoge nujno dualnost. Participatorna ekonomija tako ekonomske odnose ureja na način, da bi bile vse funkcije ekonomije – proizvodnja, razdelitev in potrošnja podrejene demokratičnim normam. Skozi delavnico se bomo polnomočili_e za nastopanje v ekonomiji kot subjekti in ne le kot pasivni uporabniki_ce danih možnosti in se opremile_i s konceptualnimi orodji, potrebnimi za strukturirano razmišljanje o ekonomskih odnosih.

Spoznavale_i bomo vrednote participatorne ekonomije, ekonomske inštitucije ter v kakšnih oblikah in s kakšnimi lastnostmi se te pojavljajo v kapitalizmu, centralno planskem gospodarstvu, jugoslovanskem socializmu in participatorni ekonomiji. Govorile_i bomo o lastnini, razdelitvi virov, trgu, sistemih odločanja, načinih plačila in delitve dela ter kako poteka demokratično planiranje.

Program izvajamo za nezaposlene mlade med 15. in 29. letom (dijake_inje, študente_ke, brezposelne in druge nezaposlene mlade). Gre za brezplačna usposabljanja za večanje zaposljivosti in dviganje ravni aktivnega državljanstva mladih. V okviru usposabljanja bodo imeli mladi priložnost podrobneje spoznati področje delovnega prava, nevarnosti prekarnega dela in zlasti značilnosti ustanavljanja in delovanja zadrug (tako arhitekturnih, oblikovalskih, prevajalskih, tutističnih, gostinskih…) kot podjetij, ki omogočajo trajnostne in kakovostne zaposlitve za mlade zlasti v regijah, kjer se soočajo s slabimi obeti za zaposlitev.

Program »Združimo se!« izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov