Rosina šola delavskih pravic za mlade: “Delovna sila in tehnologija”

V okviru »Rosine šole delavskih pravic za mlade« te vabimo na predavanje »Delovna sila in tehnologija«, ki bo potekalo v četrtek, 9. 11. 2017, ob 16:00 na Filozofski fakulteti v Mariboru (učilnica 2.15 )

Običajne marksistične obravnave razmerja med delom in tehnologijo tega reducirajo na relativno odvečnost – avtomatizacijo pomeni manjšo vsebnost živega dela v produkciji in manjše povpraševanje po delovni sili, kar (lahko) pomeni povečano brezposelnost, pritisk na višino mezd, prekarizacijo itn. Vse to drži, a vseeno o razmerju med delom in tehnologijo v kapitalizmu pove premalo, saj razvoj umetne inteligence in avtonomnih robotov kaže, da je morda lahko človeška delovna sila glede na način razvoja in uporabe tehnologije odvečna ne le relativno, temveč tudi absolutno v smislu, da lahko inteligentni in samostojni stroji povsem izpodrinejo človeško delovno silo (ki, s perspektive kapitala, ni optimalna, saj, za razliko od od učečih se strojev, ni zmožna hitrega samospreminjanja).

Tehnologije, ki temeljijo na samostojni umetni inteligenci, so sicer še vedno na začetku, a politično vprašanje, ki ga zastavljajo, je vseeno prelomno: ali lahko človeštvo prenese emancipacijo kapitala in, če da, kaj naj počne potem?

Primož Krašovec je docent na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer predava o teoriji ideologije, teoriji meščanske države, razmerju med kapitalom in tehnologiji ter o sodobnih tehnologijah družbenega nadzora. Sodeluje tudi z založbo Sophia ter revijama Borec in Šum.

Pekarna Magdalenske mreže že tretjo leto organizira cikel izobraževanj in delavnic v okviru Rosine šole delavskih pravic za mlade, ki se bodo odvijale od konca septembra pa vse do začetka decembra na štirih različnih lokacijah: Gimnazija Ravne na Koroškem, Tretja gimnazija, Filozofska fakultetia v Mariboru in Pekarna Magdalenske mreže. Namen Rosine šole delavskih pravic za mlade je presekati agresivni pohod kapitalizma in neoliberalne ideologije po prostorih, kjer se izobražujejo in družijo mladi.

V okviru Rosine šole delavskih pravic za mlade napovedujemo:

TEMA: Predavanje »Kaj je kapitalizem?«
IZVAJALEC: Rastko Močnik
TERMIN IN LOKACIJA: 22. november 2017, III. gimnazija MB (odprto za vse)

TEMA: Predavanje »O postfašizmu«
IZVAJALEC: Sašo Furlan
TERMIN IN LOKACIJA: 30. november 2017, Pekarna Magdalenske mreže

TEMA: Delavnica “Zadružništvo”
IZVAJALKA: Karolina Babič, Center alternativne in avtonomne produkcije (CAAP)
TERMIN IN LOKACIJA: 7. december 2017, za dijakinje_ke III. gimnazije Maribor

Čas zahteva nove orientacije! Priporočamo vsa predavanja, ta so seveda brezplačna! Vabljeni!

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov