Rosina šola delavskih pravic za mlade: Samoorganiziranje delavk_cev, študentk_ov in prebivalk_cev

V okviru »Rosine šole delavskih pravic za mlade« te vabimo na okroglo mizo »Samoorganiziranje delavk_cev, študentk_ov in prebivalk_cev«, ki bo potekala v četrtek, 26. 10. 2017, ob 18:00 v INFOPEKI.


Že z vstajami se je v Sloveniji začela vsesplošna delegitimizacija družbene ureditve in stanja. Z nadaljnjim samoorganiziranjem in kontinuiranim bojem na različnih frontah pa so številne_i aktivistke_i naredile_i korake k neposrednemu ukrepanju in večjemu civilnemu nadzoru, ki preprečuje samoovoljo oblastnic_kov. Različne skupine in organizacije s pomočjo združevanja različnih družbenih skupin (delavke_ci, študetke_i, migrantke_ti itd.) gradijo aktivno politično udejstvovanje od spodaj in vseskozi opozarjajo na krivice, ki jih izvaja kapital ter oblast. Na okrogli mizi bodo aktivistke_i spregovorile_i o pomenu organiziranja in o izzivih, s katerimi se vsakodnevno srečujejo.

 Na okrogli mizi bodo sodelovale_i aktivistke_i:

 Gregor Kašman – Center za družbeno raziskovanje (CEDRA) je neodvisen raziskovalni kolektiv, ki deluje na področju raziskovanja, izobraževanja in aktivnega sodelovanja v razvoju ter napredovanju sindikalnega in delavskega gibanja. Spodbujajo prakse in vsebine, za prenovo sindikalnega/delavskega gibanja in okrepitev zaposlenih pri obrambi obstoječih ter pridobljenih delavskih in socialnih pravic.

Matej Križanec – Študentska organizacija ISKRA je progresivna mladinska organizacija, osredotočena na odpravljanje sistemskih problemov, s katerimi se mladi soočajo v kapitalizmu. Aktivno se borijo proti krčenju kakovosti javnega izobraževanja, odpravljanju študentskih in delavskih pravic, prekarizaciji, posegajo pa tudi na področje feminizma in okoljevarstva.

Irfan Beširević – aktivist Civilne iniciative izbrisanih, ki se vsakodnevno bori znotraj Socialnega centra Rog za zaščito najbolj ogroženih skupin v družbi, kot so delavke_ci, migrantke_ti, izbrisane_i, homoseksualke_ci itd. Zelo aktiven je bil tudi v organizaciji Nevidni delavci sveta – samoorganizirani skupini za pravice migrantskih delavk_cev.

Matevž Hrženjak – Kolektiv PIZDA! je radikalna skupina aktivistk_ov, ki poskuša s pomočjo zina, radijske oddaje, javnih intervencij, izobraževanj in ljudske nepokorščine mlade informirati o hirarhično-izkoriščevalskem sistemu, v katerem živimo, in ustvariti samokritično platformo za spremembo družbeno-političnega sistema.

Cilka Šušteršič in Maja Šušteršič – Iniciativa mestni zbor (IMZ) je skupina aktivistk_ov, ki si poleg spodbujanja političnega samoorganiziranja četrtnih in krajvnih skupnosti v Mariboru, prizadeva za razširitev in poglabljanje demokracije in uvajanje novih demokratičnih praks.

Pekarna Magdalenske mreže že tretjo leto organizira cikel izobraževanj in delavnic v okviru Rosine šole delavskih pravic za mlade, ki se bodo odvijale od konca septembra pa vse do začetka decembra na štirih različnih lokacijah: Gimnazija Ravne na Koroškem, Tretja gimnazija, Filozofska fakultetia v Mariboru in Pekarna Magdalenske mreže. Namen Rosine šole delavskih pravic za mlade je presekati agresivni pohod kapitalizma in neoliberalne ideologije po prostorih, kjer se izobražujejo in družijo mladi.


 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov