Potopis: Avstralija z video umetnico Ano Pečar

V ponedeljke, 25. 9. 2017, ob 19:00 vas v okviru Sobe za goste / GuestRoomMaribor vabimo v Galerijo K18 na potopisno predavanje in pogovor z Ano Pečar, ki se je pred nekaj meseci vrnila z daljšega potovanja po divjinah Avstralije. Na dogodku bo prisotna tudi Avstralka slovenskih korenin, rezidenčna umetnica programa GuestRoomMaribor, Alexandra Nemaric.

“Prve mesece letošnjega leta sem preživela v odmaknjenih divjinah severne Avstralije, kjer sem snemala video material za večkanalni video. Med raziskovanjem se je izostrila ločnica med t.i. civiliziranim in divjim (‘primitivnim’), ki ji skozi svoje delo sledim že vrsto let. Na tem kontinentu sem bila priča rasizmu ter nepremostljivim razkolom med anglosaksonsko razumsko ureditvijo, v kateri podrejeni avstralski staroselci (aborigini) ne morejo in ne znajo sodelovati, saj je njihov svet v celoti mitičen. Ker sta celotna aboriginska kultura in bivanje samo neposredno vezani na določeni prostor, pomeni zanje odvzetje ozemlja tudi izgubo lastne kulture in smisla življenja. Zato so v brezizhodni situaciji. Aborigin Reginald Birtch, aktivist na področju aboriginskih pravic, ki sem ga imela priložnost spoznati, v knjigi “Dreamkeepers”, avtorja Harvey Ardena pravi: “Vedeli smo torej, da se moramo pojaviti v javnosti in narediti nekaj stvarnega, in ne zlaganega. Nekaj resnično duhovnega. In to so bile aboriginske ozemeljske pravice. Zdaj, če obstajajo ljudje, ki želijo opredeliti ozemeljske pravice kot politične, je to njihova odločitev. Ampak zame so ozemeljske pravice religiozne, spiritualne, ne politične. Za nas je pravica do ozemlja spiritualna, ne politična in ne ekonomska. Brez te pravice kot narod nimamo ne religije, ne duhovnega življenja.”

Na drugi strani me je prevzela neizprosna narava. Severni del kontinenta je po barvi kamnin, širini (nočnega) neba, rastlinju in živalstvu povsem tuj, a hkrati domačen v gostoljubnosti. Iz te prirode izvira več kot dvesto aboriginskih rodov.”

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov