GuestRoomMaribor: Elham Rahmati »Zdelo se je kot boljši način«

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave rezidenčne umetnice programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Elham Rahmati v ponedeljek, 11. 9. 2017, ob 19:00 v Galerijo K18 na Koroški cesti 18 v Mariboru.

 

Elham Rahmati (rojena 1989 v Teheranu) je vizualna umetnica, ki trenutno študira Vizualno kulturo in sodobno umetnost na univerzi Aalto v Helsinkih na Finskem. Izhajajoč iz področja likovne umetnosti deluje kot umetnica in aktivistka. Ukvarja se političnimi in socialnimi vprašanji v političnem kontekstu Irana, pri čemer se osredotoča na vprašanja spolne identitete ter vloge umetniških in kulturnih praks v hegemonističnem boju v konfliktnih situacijah.

Projekt »Zdelo se je kot boljši način« temelji na osebni zgodovini umetnice, katere stric, član Iranskega ljudskega Mudžahedina, je bila leta 1982 aretiran in kasneje usmrčen. Te usmrtitve, ki so brutalna realnost vsake revolucije, so bile namenjene odstranitvi radikalnih disidentov, ki so zahtevali revolucijo. Kasneje je bil pokopan na zapuščenem pokopališču, namenjenem iranskim političnim zapornikom. Agenti države nagrobnike na tem področju še vedno uničujejo, družine pokojnih jih zamenjajo, a je zgolj vprašanje časa kdaj se cikel znova ponovi.

Nagrobniki tako postajajo vitalni objekti, bojišča, ki iz perspektive umetnice, pridobivajo potencial nepremičnih, neživih predstavnikov upora. Rahmati premišljuje percepcije objektov in subjektov, njihove pomene in pripisane funkcije. Objekti niso nujno pasivni; so materializacije procesov, ki se neprestano transformirajo in redefinirajo, kot tudi vsa materija, ki je živa in v procesu: kompleksna prepletena mreža materialov, ki vplivajo eden na drugega, tekmujejo, sklepajo zavezništva, uvajajo nove procese in razblinjajo druge. Človek je neizbežno ujet v to mrežo ter obenem ni edini sestavni del družbe in zato edini narator zgodovine; na svoje življenje in svoje lastne zgodovinske narative, ustvarja spremembe, vplive in učinke, ki mu omogočajo sposobnost napredka, izzivanja naracij in motenj poteka dogajanja.  V primeru nagrobnikov smo pogojeni, da razmišljamo o zlomljenem objektu kot neveljavnem ali zastarelem, toda kako pustiti razpoke nedotaknjene in jih hkrati spremeniti vnekaj, kar ne samo, da ne izbriše njihove preteklosti, temveč jo obudi – ne da bi se ob tem prikrila povzročena škoda? Za Rahmati ima omenjeno pokopališče poseben arhivski pomen, kar pa ne pomeni, da ga bi bilo potrebno pustiti nedotaknjenega in nagrobnike strte, pač pa uvideti potencial tega prostora, ki omogoča delovanje na drugačen način. »Ti nagrobniki so polje večdestletnega konflikta med državo in njenimi nasprotniki, ki bo terjal drugačne načine upora, da bi se končal.« 

http://elhamrahmati.com/

Razstava bo na ogled vsak delovni dan od 15:00 do 18:00 do 22. 9. 2017.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov