Delavnica pisanja kritik na festivalih animiranega filma v okviru 7. StopTrik MFF

Vabimo vas, da se nam pridružite na intenzivni delavnici festivalskega novinarstva, ki bo potekala od 7. 10. do 8. 10. 2017 v GT22 pod mentorstvom Nancy Denney-Phelps, mednarodno priznane kritičarke animiranega filma. Ameriška novinarka, ki živi in dela v Belgiji, bo v sklopu delavnice udeležence popeljala skozi celoten proces priprave in pisanja prispevka, vse do njegovega izida (v tiskani in spletni izdaji).

 

Filmski festival je živ organizem in festivalski novinarji so čudodelniki, ki pozabljive ali zmedene gledalce vodijo skozi kompleksno omrežje filmskih programov, posebnih dogodkov in zabav. Novinarji pregledujejo in recenzirajo odločitve sestavljavcev programa in žirij. Filmske ustvarjalce izzivajo z najbolj presenetljivimi vprašanji, saj želijo razkriti umetnikova stališča o filmski umetnosti ter skrivnostih, težavah in lepotah umetnosti in življenja. In ko se festivalska vročica umiri, je prav festivalski časopis ali blog tisto, kar ostane in udeležencem, sodelujočim, filmskim zgodovinarjem ter mestnim kulturnim navdušencem služi kot zapis posebnega trenutka.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, udeležba je brezplačna.

Več informacij in prijava: lucija.smodis@gmail.com

Nancy Denney-Phelps o vsebini delavnice:

Delavnica bo praktična, saj bo v nedeljo, 8. oktobra 2017, izšla tiskana izdaja našega štiristranskega časopisa, ki ga bomo delili na zaključnem dogodku festivala, objavili pa bomo tudi spletno različico le-tega. Po začetni razpravi o lastnostih dobrega članka in kratki pisni vaji se bomo odločili, kdo od udeležencev bo pisal o katerem vidiku festivala, npr.: kratki film, posebni dogodki, intervjuji z ustvarjalci in gosti itd. Delavnica je odprta tudi za tiste, ki jih zanima fotožurnalizem in bi želeli sodelovati z novinarjem, ki bo pisal o določenem dogodku, vendar poudarjam, da ne gre za fotografsko delavnico.

Predpogoj za udeležbo: preberite enega od člankov na mojem blogu: www.awn.com/blogs/sprockets.

Izberite kateregakoli želite, a na prvo srečanje pridite pripravljeni na pogovor o njem. S seboj prinesite prenosnik ali papir in pisalo, pa tudi kakšno beležko, v katero si boste zapisovali med pripravljanjem članka. Delovni proces bo intenziven, a verjamem, da bomo na koncu od njega vsi veliko odnesli.

O izvajalki:

Nancy Denney-Phelps je novinarka, ki piše o evropski animaciji in festivalih, pa tudi producentka glasbe za animirani film. Z možem, skladateljem in glasbenikom Nikom Phelpsom, je soustanovila Sprocket Ensemble, ki se posveča živim nastopom izvirne glasbe ob projekcijah sodobne animacije s celega sveta. Pisala je za publikacije, kot sta CARTOON in ANIMATOON, prav tako redno objavlja na svojem blogu na AWN (Animation World Network). Je tudi redna dopisnica za ASIFA/San Francisco in članica Sveta direktorjev ASIFA International. Kot članica žirije je sodelovala na številnih mednarodnih festivalih animacije, poučevala pa je tudi na Univerzi uporabnih znanosti in umetnosti v Luzernu, na Šoli za umetnost in oblikovanje. Njen močan interes za zgodovino animacije jo je popeljal že po celem svetu, saj je na številnih festivalih in konferencah, posvečenih animaciji, predstavljala programe o zgodovini animacije, ki ji je sledila s pomočjo glasbe. Deluje tudi kot svetovalka na mnogih festivalih animacije.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov