Za čezvrstno pravičnost-teden boja proti speciesizmu

V soboto, 26. 8. 2017, vas ob 18h vabimo v MISC INFOPEKA na cikel krajših predavanj, usmerjenih na dinamiko moči, na katerih je utemeljen človekov odnos z drugimi vrstami. Društvo ZaŽivali! bo na mednarodni dan za odpravo speciesizma priredilo sledeča predavanja:

Tomaž Grušovnik: L’animot − o besedi “žival”
Branislava Vičar: Vloga jezika pri legitimiranju speciesizma
Vesna Liponik: Meso in vitro in speciesizem
Urška Breznik: Intersekcijsko veganstvo kot boj proti speciesizmu in kapitalizmu

Speciesizem razumemo kot sistem prevlade, ki uporabi koncept vrste kot vstopno točko za razvrščanje bitij in njihove moralne pomembnosti. To je ideologija, ki proizvaja in zakoreninja instrumentalno gledanje na živali in s tem upravičuje, da se jih obravnava kot podrejeno obliko življenja. Na podlagi speciesistične ideologije se živalim odvzema moralna vrednost in se jih degradira do te mere, da se jih obravnava kot dobrino; kot danost, ki naj bi obstajala izključno za zadovoljevanje človekovih želja in potreb.

Da bi dosegle_i družbeno in okoljsko pravičnost, moramo zahteve protispeciesističnega gibanja priključiti zahtevam protirasističnih, protifašističnih, feminističnih, delavskih in drugih emancipatornih gibanj in ta perspektiva bo legitimirala gibanje za pravice živali kot del gibanja za intersekcijsko pravičnost.Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov