Spoznajte umetnike: PATIL TOKATLIAN, RITA TOKATLIAN, OCTAVE KHOURY, ELI MOUHANNA, GHENWA ABOU FAYAD, MELISSA GHAZALE, ZOUHAIR EL HELOU, MIHA VIPOTNIK (mentor)

Vabljeni v sredo, 19. 7. 2017, ob 20.00 v Galerijo K18, kjer se nam bodo predstavili libanonski študenti in umetniki najmlajše generacije, ki ustvarjajo na področju filma, video umetnosti, zvoka, performansa, fotografije, grafičnega oblikovanja. Skupina bo v Mariboru ustvarjala pod mentorstvom njihovega (bivšega) profesorja, slovenskega interdisciplinarnega umetnika Mihe Vipotnika, ki na Univerzi USEK in Akademiji likovne umetnosti ALBA poučuje Film, video in interdisciplinarno umetnost že vrsto let.

 

Študijska rezidenca se bo primarno ukvarjala s prostorskimi in zvočnimi instalacijami. Projekt z delovnim naslovom “Two good listeners make a piece with silence” predstavlja provokativno izhodišče za interne kreativne dinamike skupine, obenem pa že v osnovi izpostavlja tišino, preizprašuje njen status ter zahteva pozornega poslušalca med umetniki v skupini kot tudi v publiki.

 

Umetnikom bo v Mariboru predstaviljena najnovejša tehnologijo na področju usmerjenega zvoka Acuspade zvočnikov (Ultrasonic audio tehnologije), ki jih je izumil lokalni intermedijski umetnik Miha Ciglar. V Galeriji K 18 bo torej nastajala zvočno prostorska instalacija z omenjeno specifično opremo, ki bo gotovo, zaradi možnosti, ki jih ponuja, narekovala tudi vsebino in determinirala prostorsko postavitev ter intenzivirala gledalčevo izkušnjo. Del projektne predstavitve bo tudi fiksna podhodna zvočna situacija na rotovškem trgu, ki omogoča 8 kanalno kompozicijo. Ta del bo nastal v sodelovanju z Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti.

 

PATIL TOKATLIAN

Patil Tokatlian rojena 1992 je leta 2015 diplomirala na Libanonski ameriški Univerzi, na oddelku za Grafično oblikovanje. V svojih delih se poslužuje predvsem medijev ilustracije, slikarstva in kiparstva. Vsebinsko je na njeno delo močno vplival Nietzchejev koncept “nadčloveka”, naprednega človeka prihodnosti, ki verjame vase, v svojo moči in slavi svojo seksualnost. Večino ljudi je namreč strah tveganja, so trmasti in se ne želijo spremeniti, kar rezultira v povprečnem življenju, kjer sprejemajo moralne in religiozne vrednote brez preizpraševanja.

 

RITA TOKATLIAN

Rita Tokatlian se je rodila v Bejrutu, v Libanonu leta 1996. Trenutno študira filmsko režijo na Univerzi USEK. Njeno delo zaznamujejo družinske zgodbe in pripovedi, ki so ji omogočile ohranjanje armensko-libanonske dediščine in kulture. Poleg filma, ki je njen primarni izrazni medij čuti izjemen entuziazem do likovne umetnosti, od risanja do slikanja po stenah. Njeno glavno vodilo je izboljšati svoj stil in eksperimentirati z različnimi koncepti in mediji. V svojih delih združuje ideje, emocije in poglede na svet, da bi ustvarila sanjsko/magično/surrealistično vzdušje, ki bi publiki omogočilo, da pozabi na svet, ki jih obdaja.

 

OCTAVE KHOURY

Octave Khoury je bil rojen leta 1995 Quebec City v Kanadi. Leta 2002 preseljen v Libanon, kjer je na Univerzi USEK diplomiral na oddelku za Audio-vizualne študije. Je vsestranski umetnik, deluje pa predvsem na področju filma/videa in zvoka ter glasbene produkcije. Živi in dela v Bejrutu.

 

ELI MOUHANNA

Elie Mouhanna se je rodil leta 1990. Leta 2013 je magistriral iz grafičnega oblikovanja na Univerzi Svetega Duha v Kasliku, kariero pa pričel kot multimedijski umetnik, predvsem kot performer in instalacijski umetnik, ki sodeluje v skupinskih razstavah po vsem Bejrutu. Njegova najbolj odmevna dela predstavljata performans “Constipation Bed” (2014) in prostorska instalacija “Spektralna Konfiguracija” (2015).
Leta 2015 je Mouhanna plasiral ”marsabēn”, iniciativo, ki vzpodbuja sodoben pristop h kvačkanju, ki temelji na raziskavah in eksperimentiranju, obenem pa ohranja temeljne atribute dejavnosti – dejstvo, da temelji na času in logiki, in visokem nivoju rokodelske spretnosti, ki počasi izumira. Leta 2017 je bil Mouhanna izbran s strani Starch Fundacije, da lansira svojo prvo kolekcijo kvačkanih nosljivih predmetov; trenutno na ogled v butiku v butiku Starch Fundacije v Saifi Villageu, v Bejrutu.Od leta 2013 je bil Mouhanna član Synck – platforme, ki si prizadeva vzpostaviti socialno mrežo med umetniki in občinstvom. Platforma Synck je znana po letnem, 3-dnevnem glasbenem festivalu, ki poteka vsako poletje v gorah, letos že petič.

 

GHENWA ABOU FAYAD

Ghénwa Abou Fayad rojena leta 1992. Diplomirala je na Univerzi USEK iz grafičnega oblikovanja, trenutno pa dela magisterij na Libanonski univerzi iz Vizualnih komunikacij. Njena praksa sega od grafike do instalacij, eksperimentalne umetnosti / glasbe, slik in ročno narisane animacije ob skicah, skulpturah, stenskih dizajnov in tetovaž. Njeni animaciji “A Short Night at DePrague” in “Le régime Oculaire” sta bili predvajani na skupinski razstavi Vertical Colisions v galeriji Station v Bejrutu.

 

MELISSA GHAZALE

Melissa Ghazale je bila rojena v Zgharti, v Libanonu leta 1992. Diplomirala je leta 2014 na Univerzi USEK na oddelku za Audio-vizulano in filmsko umetnost. Magistrirala je leta 2017 na Univerzi ALBA na oddelku za Vizualne umetnosti. Je medijsko-fluidna umetnica. Njena dela v zadnjem času vključujejo instalacijo in performanse osnovane na govoru, ki so osredotočena na uprizarjanje telesa v okviru jezika in reprezentacije. Preko tega raziskuje kompleksno vrzel med govorečim glasom in govorečim telesom. Med drugim je sodelovala na dveh pomembnejših skupinskih razstavah; In Medias Res in Vertical colisions.
ZUHEIR HELOU

Zuheir Helou se je rodil leta 1991 v Hosrayelu v Libanonu. Študiral je na oddelku za Gledališče Univerze USEK, kjer je leta 2014 diplomiral iz avdiovizualne umetnosti. Njegov diplomski film je bil premierno predstavljen na Evropskem filmskem festivalu Beirut leta 2014. Njegova raznolika praksa se razteza od eksperimentiranja z zvokom, fotografiranjem do digitalnih filmov in video umetnosti. Njegova dela so bila predstavljena v Bejrutu, Ljubljani in Casablanci.

 

MIHA VIPOTNIK

Miha Vipotnik (1954) je interdisciplinarni in multimedijski umetnik, slikar in televizijski / filmski režiser. Diplomiral je iz slikarstva leta 1976 in leta 1979 zaključil podiplomski študij iz videa in televizije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1987 do 1991 je študiral filmsko režijo in igrani film na Cal Arts v Los Angelesu. Vipotnik sistematično raziskuje in ustvarja na področju filmov in video. V svojih več kot tridesetih letih umetniških izkušenj, je posnel, režiral, produciral in oblikoval številne umetniške videe. Poleg tega je ustvaril mnoge video instalacije, televizijske programe, reklame, glasbene programe, televizijske uvodnike in filmske animacije, pri čemer, z uporabo eksperimentalnih ali formalistično nameščenih video sistemov, razvil prepoznaven umetniški jezik z izrazitim poudarkom na družbeni kritiki sodobnega sveta. Vipotnikovi umetniški videi brskajo po bogatih nivojih vizualnosti in razprostirajo kompleksnost naracije, pogosto izpostavljene skozi dinamično razkrivanje posameznikovih pozicij v novodobni družbi in mogočni agresiji te iste družbe – konfliktiran subjekt ostaja sam in spet prepuščen svojim osebnim aktivnostim in večnemu uporu. S svojim obsežnim opusom, umetnik postopoma povezuje mnogoterost v smislu premičnih prizorov v video slike, kjer se asociativne ravni prepletajo z logičnimi, v katero se umetnik pogosto vključuje v različnih nacionalnih in socialnih terenih. Veliko umetniških videov razširja nekakšno video antropologijo, brskajo po arhivih uma, duševnih stanjih v času in prostoru, osvetljujejo posebnosti video estetike, ki se povezujejo s potenciali in odnosi v razvoju sodobnih video tehnologij. V ospredju video posnetkov so razmerja v smeri struktur, prepletanje večih kod, raznolikost kritično agresivnih efektov slik, ki so bodisi vpeti v aktivnost gibanja ali v pasivnost in tišino trenutka. Pogosto se posveča vprašanjem o smislu prostora in časa, ki se medsebojno definirata in hkrati omejujeta subjektiven (individualen) ali objektiven (družba, skupnost) prostor in trenutek, in skozi ritem video zgodb, kreativno stopnjuje narativnost v različnih kontekstih. Vipotnik je ustvarjalec kompleksnih, večplastnih prostorskih kompozicij, ki so najznačilnejša za njegovo razumevanje videa kot najaktivnejšega ustvarjanja, podprtega s sodobno tehnologijo. Od 2002 je vodil interdisciplinarne delavnice v Mongoliji, na Hrvaškem, v Kirgizistanu, Libanonu in Sloveniji. Leta 2014 je postal gostujoči profesor na Filmskem oddelku Univerze USEK. Od leta 2015 poučuje Ustvarjalno izražanje na ALBA TV oddelku.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov