GuestRoomMaribor / Spoznaj rezidenčnega umetnika: Miloš Tomić

V sredo, 14. 6. 2017, ob 19:00 na Intimnem odru GT22.Tomić pričenja rezidenco s predstavitvijo del svoje pretekle produkcije, ki na tak ali drugačen način korespondirajo z novimi deli, ki jih bo ustvaril v prihajajočem mescu.  

PORJEKT 1
V sodelovanju z GT22 in Fotografskim muzejem Modrinjak, ki predstavlja zakladnico fotografske opreme in fotografij, po katerih Tomić v svojih delih pogosto posega, bo nastala animacija, ki bo predvidoma predstavljala osnovo za animirano monografijo Dragiše Modrinjaka.

PROJEKT 2
temelji na poustvarjanju scen iz njegovih stop motion animacij v mediju filma, preko katerih na nek način obračunava s samim stop motion medijem in preko humornih scen ter karikiranja specifičnega gibanja, ki ga stop motion animacija narekuje, film pa posnema, tudi z lastno filmsko zgodovino. Obenem mu neposrednejši video medij (v primerjavi s stop motion animacijo, ki terja veliko časa in potrplenja) omogoča direktno kreativno akcijo.

PROJEKT 3
Delavnica za udeležence stare med 15 in 75, ki jih zanima razumevanje logike stop motion animacije, na kmetiji, kjer bodo udeleženci skupaj bivali, kuhali, spali in ne, ne bo reality show :). Rezultat 3 dnevnega bivanja bo kratka animacija pospremljena z mokumacijo, ki izpade vedno bolje, kot se sliši.

PROJEKT 4
Ljubezensko pismo. Huh, vam bo sam povedal…

Toliko zaenkrat, sicer pa ta seznam nima konca. Vabljeni!

Miloš Tomić se je rodil leta 1976 v Beogradu. Diplomiral je iz filmske režije na Akademiji dramskih umetnosti leta 2001 pri profesorju Miši Radivojević, magistriral na filmski akademiji FAMU v Pragi leta 2006 na multimedijskem oddelku za animacijo pri profesorju Peteru Skali. Leta 2013 je na FAMU doktoriral z disertacijo “Vrednost zavrženih predmetov – smeti, kot material za film, animacijo, fotografijo …”. Med študijem leta 2005 je bil štipendiran gostujoči študent na Univerzi “Evropa” v Madridu, leta 2007 pa v  Berlinu na akademiji UDK. Je eden od ustanoviteljev legendarne skupine “Klipani v pudingu”, je navdušen zbiralec in potrpežljiv kolažist, bil pa je tudi sodelavec edinstvene oddaje “Ritam ljepog srca” na Radiu B92. Bil je aktiven udeleženec in promotor “LO-Fi” festivala, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja borili za svoboden, poceni in neodvisen film. Od leta 2010 je bil sodelavec manifestacije Pesničenje, več let pa je tudi profesor na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu, Oddelek za digitalne umetnosti in nove medije. Kot avtor je razstavljal na številnih razstavah po vsej Evropi. Znan je po svojih eksperimentalnih filmih in video delih, glasbenih spotih, kolažih in umetniških akcijah. Preko neposrednega dela s študenti in mladimi je gostoval po celem svetu z delavnicami stop morion animacije in ustvarjalnosti na splošno, sodeloval je na festivalih v Franciji, na Norveškem, v Italiji in Španiji, prek Makedonije, Estonije do Kitajske, Argentine in Burme.

Njegova umetniška kariera je pridobila nov zagon v letu 2013, ko je bil skupaj z Vladimirjem Perićem predstavnik Srbije na Beneškem bienalu s projektom Glasbeni Dnevniki, ki je sestavljen iz kratkih filmov, v katerih vsakodnevne, pogosto družinske, kuhanjske situacije postajajo amaterske glasbene improvizacije.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov