PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): FILIPINI: SOS Children’s Village – sirotišnica malo drugače

Vabljen_a v četrtek, 15. 6. 2017, ob 19.00 v prostore  INFOPEKE na Pekarna potopis (potopisi, ki to niso): FILIPINI SOS Children’s Village – sirotišnica malo drugače.

Na potopisu bo predstavljena osebna izkušnja Martine Medved, magistrske študentke Zakonski in družinski študiji, ki je na Filipinih v okviru strokovne prakse preživela dva meseca. O svoji izkušnji piše tudi na blogu (www.moj-brlog.si) in Facebook strani » Moj brlog«.

SOS Children’s Village Manila je ena od sirotišnic na Filipinih, ki dolgoročno zagotavlja dom, brezplačno izobrazbo in zdravstvo osirotelim, zapuščenim ter zlorabljenim otrokom. Ta nevladna svetovna organizacija, ki je otrokom prijazne domove doslej zgradila že v 130-ih državah sveta, deluje po sledečem konceptu: vsak otrok potrebuje ljubečo osebo in dom, v katerem lahko odrašča z (biološkimi/nebiološkimi) brati in sestrami znotraj prijazne skupnosti.

Na potopisu bo predstavljen način delovanja SOS vasi in prednosti koncepta, ki so uporabne v praksi. Razpravljale_i bomo o poslanstvu poklica ”SOS matere”, ki terja 100% nesebično predanost, ogromno mero potrpežljivosti in vseživljenjsko usposabljanje. Naša perspektiva, da so otroci v vasi zapuščeni in pomilovanja vredni, je napačna. Visoko razvita samostojnost otrok, kakor tudi njihov kolektivistični duh za skupnost negirajo zmotno prepričanje, da se zahodni svet od držav, ki jih imenujemo tretji svet, ne more naučiti ničesar novega. O tem bomo razpravljali tudi skozi perspektivo družine, ki ostaja na Filipinih najpomembnejša in najbolj cenjena vrednota. Dotaknili se bomo tudi položaja žensk in v povezavi s tem konzervativnosti instituta poroke ter ločitve.

Potopise pripravljajo prostovoljke_ci MISC INFOPEKA. Razbijamo stereotipe! Vstop prost!

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov