Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma in predavanje »Rekvijem za ameriške sanje«

V sredo, 31. 5. 2017, vas ob 19.00 vabimo v INFOPEKO na ogled dokumentarnega filma Requiem for the American Dream, ki mu bosta sledili kratki predavanji. Dokumentarec prikazuje serijo intervjujev z velikanom ameriške kritične misli Noamom Chomskim, ki razpravlja o tem, kako je koncentracija bogastva in moči med ozko elito razdelila ameriško družbo in povzročila propad ameriškega srednjega razreda.

Chomsky z razlago političnih odločitev, ki so bile sprejete v zadnjih desetletjih, sistematsko pojasni vzroke, ki so nas pripeljali do največje neenakosti do sedaj, hkrati pa predstavi svojo pot aktivizma in politične participacije. Po ogledu filma bosta poznavalca dela in misli Noama Chomskega, Matic Primc in Žiga Vodovnik, podrobneje predstavila njegova ključna dela in politične ideje ter se osredotočila na ekonomsko-politično situacijo v ZDA in po svetu.

 

Žiga Vodovnikdoktor političnih znanosti, je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Njegovo raziskovalno in pedagoško delo se osredotoča na proučevanje sodobnih političnih teorij in praks, zgodovino političnih idej in družbena gibanja. Žiga Vodovnik, ki je bil v času doktorskega študija raziskovalec na Bostonski univerzi, podoktorski študij je opravljal na Harvardu, nekaj let pa tesno sodeloval z obema velikanoma ameriške kritične misli Howardom Zinnom in Noamom Chomskim.

 

Matic Primc je dolgoletni preučevalec novih demokratičnih praks s poudarkom na konceptu participatorne družbe na temo katerega je opravil tudi izobraževanje pri Z Media Institute v ZDA, kjer so bili njegovi učitelji Noam Chomsky, Michael Albert in Lydia Sargent. Teoretične koncepte je preizkušal v praksi na več področjih saj je eden izmed ustanovnih članov Mednarodne organizacije za participatorno družbo (IOPS), prav tako pa predlagatelj in strokovni svetovalec pri prvi uvedbi participatornega proračuna v slovenski prostor, kot tudi skozi ustanovni član Iniciative mestni zbor.

 

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, v letu 2017 organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. Z novim ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, o katerih se v javnosti ne govori, saj so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza, s katerim nas vsakodnevno bombardirajo mediji in izobraževalne institucije. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov