PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): “Ko smo živele_i v Jugoslaviji”

V času Festivala prostovoljstva v Mariboru 2017 te ekipa potopisnic_kov vabi na nekoliko drugačen družbeno kritičen potopis, ki te bo popeljal nazaj v zgodovino – v čas, ko je na zemljevidu še obstajala država, ki v nekaterih ljudeh še danes zbuja nostalgijo, prijetna občutja, nelagodje, sovraštvo ali veselje. Vabljen_a v četrtek, 18. 5. 2017, ob 19.00 v prostore MISC INFOPEKA na predavanje in diskusijo z naslovom “Ko smo živeli v Jugoslaviji”.

Tovarišica Cilka Šušteršič in tovariša Dušan Lužovec ter Jože Kos Grabar bodo z nami delili svoje osebne izkušnje in poglede na življenje v SFR Jugoslaviji, saj smo danes mladi prepuščeni prevladujoči diskurzivni praksi, ki nam na skrajno poenostavljen način predstavlja našo skupno zgodovino. Namen potopisa ni predstaviti celotnega zgodovinskega sosledja dogodkov od revolucije do dokončanja procesa državne osamosvojitve Slovenije in drugih republik nekdanje SFRJ, temveč orisati posamezne problematike, pomembnejše teme, ki so še kako pomembne za razumevanje družbenih konfliktov in krivic v sedanjem politično-ekonomskem sistemu. S pogovorom o narodnoosvobodilnem boju, socializmu, komunizmu, delavskih pravicah, položaju in vlogi žensk ter ponovni rekatolizaciji oz. krepitvi družbene moči religijskih institucij želimo spodbuditi refleksijo o tem, kakšna so razmerja moči v naši družbi, kdo je danes zatiralec in kdo zatiran, kaj smo nekoč imeli in danes s krčenjem pravic izgubljamo. Česa mladina in družba ne sme dopustiti in zakaj se mora boriti.

V Pekarni Magdalenske mreže prostovoljke_ci že četrto leto organiziramo družbeno kritične potopise pod skupnim nazivom “Pekarna potopisi” (potopisi, ki to niso). Ne pripravljamo tipičnih oz. klasičnih potopisov, ki bi poslušalke_ce spodbujale_i k potrošništvu in potovanju, temveč stremimo k temu, da bi ljudje čim bolj kritično razmišljali, razbijali ustaljene stereotipe in predsodke ter preizpraševali in iskali vzroke za družbene neenakosti in izkoriščanje v svetu.

Potopise pripravljajo prostovoljci_ke MISC INFOPEKA. Razbijamo stereotipe! Vstop prost!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov