Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma “Transspolna življenja v Sloveniji” in pogovor

Zavod Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Zavodom TransAkcija vabi na izobraževalno delavnico o transspolnosti in cisspolni nenormativnosti, ki bo v torek, 23. 5. 2017, ob 18.00 v MISC INFOPEKA.

Ogledale_i si bomo dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki bo služil kot iztočnica za diskusijo o tematikah transspolnosti. Po ogledu filma, bomo skupaj z Anjo Koletnik in Evan A. Grm pojasnile_i nekatere ključne koncepte in termine, kot so spolna identiteta, spolni izraz, cisspolnost itd. ter naslovile problematike, kot so neurejeno področje pravnega priznanja spola v Sloveniji, transfobija, miti in stereotipi o transspolnih osebah, zakaj uporabljamo podčrtaj in še mnogo več. Prostor bo tudi za vprašanja udeleženk_cev. V pričakovanju spoštovanja varnega prostora in spoštljive diskusije lepo vabljene_i, da se nam pridružite ob filmu in debati.

O filmu:

Dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavlja 10 transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev države, govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v slovenski družbi. Film želi povečati osveščenost o življenju transspolnih oseb v Sloveniji, predvsem pa prispevati k povečanju vidnosti in legimitiranja transspolnih oseb, tako razkritih kot (še) nerazkritih.

Film je nastal v sodelovanju Zavod TransAkcija, nevladne organizacije, ki deluje za podporo in zagovorništvo pravic transspolnih oseb v Sloveniji in Sanctuary Studios Inc (Kanada), mednarodnega produkcijskega podjetja, ki primarno producira dokumentarne filme o človekovih pravicah s poudarkom na pravicah LGBTI oseb.

Režija: Michelle Emson
Produkcija: Anja Koletnik in Evan Ana Grm
Dolžina: 40′

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, v letu 2017 organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. Z novim ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, o katerih se v javnosti ne govori, saj so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza, s katerim nas vsakodnevno bombardirajo mediji in izobraževalne institucije. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov