Predstavitev raziskave: “Učenje participacije skozi učenje za participacijo”

Iniciativa mestni zbor vas v torek, 9. 5. 2017, ob 18.00 vabi, da se za uro ali dve pridružite Marti Gregorčič, doktorici sociologije in raziskovalki na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki nam bo v prostorih MISC INFOPEKA predstavila raziskavo o participatornem proračunu v Mariboru – to je skupaj z andragoginjo dr. Sabino Jelenc Krašovec izvedla konec leta 2015 in v začetku leta 2016.

Gre za študijo primera priložnostnega učenja med aktivnimi občankami in občani mesta Maribor v procesu vzpostavljanja instituta participatornega proračuna oziroma v procesu snovanja inovativnih oblik participativne demokracije. Raziskovalki je zanimalo, kakšno učenje je potrebno, da se lahko razvijejo možnosti za javno posvetovanje in razpravljanje, za neposredno skupnostno odločanje ter družbeno in državljansko angažiranje. Prav tako ju je zanimalo, kako raziskovati in meriti priložnostno in na izkušnjah utemeljeno učenje v tovrstnih participativnih procesih. Kaj so prednosti, kaj izzivi takšnega učenja in kako to vpliva na posameznika_ico in na skupnost? Da bi v študiji primera čim bolje odgovorili na zastavljena vprašanja, sta se oprli na pionirsko delo Schugurenskega in njegovih sodelavcev, ki delujejo na Ontario Institute for Studies in Education v Kanadi. Ti so namreč dokazali, da participativna demokracija ne pripomore le k bolj transparentnemu, učinkovitemu, pravičnemu in demokratičnemu načinu upravljanja, temveč da ustvarja tudi privilegirane prostore učenja, saj poleg različnih državljanskih vidikov, kot so solidarnost, toleranca, odprtost, odgovornost in spoštovanje, državljani razvijejo tudi socialni, kulturni in politični kapital, s tem pa tudi sposobnost za samoupravljanje mest ter za vplivanje na politične odločitve.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov