Okrogla miza: Skozi oči prekariata

Vabimo vas na okroglo mizo Skozi oči prekariata, ki se bo odvila v petek, 19. 5. 2017, ob 18:00 v KIBLA PORTALU, na Valvasorjevi ulici 40, v Mariboru.

»Prekarnost… nove oblike dela, ki prinašajo fleksibilnost urnika, nestalnost in nestabilnost prihodkov, kombiniranje večih projektov naenkrat/biti na večih straneh istočasno, individualizem, nezmožnost vpogleda v prihodnost, prenašanje odgovornosti za preživetje iz sistema na posameznika, tekmovalnost in pomanjkanje solidarnosti in skrbi za skupnost, razdrobljenost … Seveda gre za sistemsko obliko spreminjanja načina oblik dela, ki so še vedno pisane na kožo kapitalizmu, vidim pa prekarnost kot posledico ali pa zgolj del širšega delovanja posameznic_kov v družbi in delovanja družbe na posameznice_ke. Prekarnost se veže tudi na vsakdanji način življenja in vrednote današnjega človeka – biti nomad – podnajemnik in se seliti iz ene lokacije na drugo, delati doma in v tujini (slediti boljšim možnostim preživetja), menjavanje partnerjev in nestabilnost partnerskih odnosov, prehajanje ene identitete v drugo … Vsi ti procesi so po moje tesno povezani s prekarnostjo in jo postavljajo v širši kontekst delovanja današnje družbe, kjer ni več nič gotovo. Edina stalnica je biti tukaj in zdaj, če sem radikalna. Prihodnost ne obstaja, zgolj sedanjost.” (Samozaposlena v kulturi)

Okrogla miza bo sestavljena iz dveh pogovorov: v prvem bodo sodelovale_i prekarke_ci in tiste_i, ki podrobno poznajo razmere v katerih delujejo in konkretne izzive s katerimi se prekarke_ci srečujejo.  To bodo: Karina Ditz, poklicna voznica, sekretarka Sindikata poklicnih voznikov, Barbara Polajnar, samozaposlena v kulturi, mag. Marija Mojca Pungerčar, vodja in urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi, Kristina Božič, novinarka Večera, Goran Lukič, Delavska svetovalnica.

V drugem pa bodo strokovnjakinje_i iz različnih področjih nakazale_i vzroke za pojav prekarnosti in njegove posledice za družbo in posameznico_ka ter predstavile_i kakšne rešitve so bile do sedaj uporabljene za soočanje s problemi prekarnosti. To bodo dr. Jože Mencinger, ekonomist, dr. Igor Šoltes, EU poslanec, dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, dr. Rudi Klanjšek, sociolog in Jakob Počivavšek iz Sindikata Pergam.

Na koncu pa si bomo vzele_i čas še za diskusijo, kjer bomo skupaj  oblikovale_i strategije za nadaljnji boj. Vabljene_i!

Soorganizatorji: Kulturno izobraževalno društvo KIBLA, Pekarna Magdalenske mreže  in Inštitut za študije prekariata (IŠP).

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov