Predavanje »Kako razumeti mladostnika in njegovo vedenje?«

Vabljen_a na zanimivo in poučno predavanje o mladostnikih in njihovih vedenjih iz zornega kota razvoja njihovih možganov. Predavanje bo potekalo v sredo, 24. 5. 2017, ob 17. uri v prostorih INFOPEKE. Na predavanje ste vabljeni vsi, ki vas tovrstna tematika zanima, starši, ki se na svoji poti soočate z izzivi starševstva ali vstopate na to pot, učitelji, vzgojitelji in strokovni delavci, ki se pri svojem delu srečujete z mladostniki.

Predavanje se bo nanašalo na spoznavanje kompleksnosti mladostnikovih možganskih struktur, zaradi katerih se mladostnik odziva in vede na določene neprilagojene načine. Predstavljeni bodo konkretni nasveti, kako se odzvati na mladostnikovo določeno vedenje, kakšen odziv je primeren, kateri malo manj, ter kaj s svojim odzivom mladostniku na njegovo vedenje sporočamo.

Obdobje mladostništva je eno izmed najbolj zahtevnih, kompleksnih in viharnih obdobij v življenju mladostnika in v življenju njegovih staršev, tudi učiteljev. To je obdobje, ko mladostnika ženejo predvsem njegove notranje emocije, pri čemer posledično ni prostora za razsodno razmišljanje. Mladostnik v obdobju mladostništva nujno potrebuje svoje starše, da mu pomagajo razumeti sebe in svoje telo, saj se v tem obdobju dogaja veliko miselnih, čustvenih, vedenjskih, telesnih in organskih preobratov. Mnogi starši mladostnikov zelo težko prenašajo mladostnikove pogosto neprimerne odzive ter se nanje odzovejo z zavračanjem, jezo in besom. Vendar pa so, parodoksalno, ravno starši tisti, od katerih mladostnik »zahteva«, čeprav na navidez nerazumljiv način, da so le-ti ob njem, ko mu je najbolj težko, ko ne zmore in ne zna več sam naprej, ko več ne zmore vztrajati.

K pomembnemu in nerazumljivemu vedenju in čustvom mladostnika pomembno vpliva razvoj njihovih možganov, kateri tudi razlagajo, zakaj se mladostniki vedejo tako, kot se vedejo. Možgani mladostnika igrajo v obdobju mladostništva pomembno vlogo, zato je dobro, da starši in učitelji poznajo razvoj in spremembe v mladostnikovih možganih, saj se bodo tako znali pravilno odzvati na odzive in reakcije mladostnikov. Kar pa je še pomembneje, s pomočjo razumevanja delovanja mladostnikovih možgan lahko razumemo vedenje in čustva mladostnikov, spoznamo, da mladostnik ni takšen, kot je zaradi tega, ker želi kljubovati, nagajati in nasprotovati, temveč je v ozadju zelo močna možganska oziroma organsko razvojna komponenta.

Predavanje bosta izvedli študentki 2. letnika magistrskega programa zakonski in družinski študiji (smer zakonska in družinska terapija) Tjaša Mlakar in Urška Mikolič. Udeležba na delavnici je brezplačna, predhodna prijava ni potrebna.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov