Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma »The Take« z diskusijo

Knjižnica tete Rose te vabi v sredo, 5. 4. 2017, ob 20.00 v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma »The Take«, ki ga je aktivistka in novinarka Naomi Klein posnela skupaj z Avijem Lewisom.

»The Take« predstavlja zgodbo brezposelnih delavcev_k, ki so v Argentini po gospodarskem kolapsu leta 2001 začeli prevzemati upravljanje opuščenih tovarn. Argentina je študijski primer države, ki je v devetdesetih postala poligon izvajanja modela neoliberalističnih reform. Te so državo z radikalno politiko privatizacije, deregulacije in zmanjšanja izdatkov za javne službe potisnile v neobvladljivo inflacijo, naraščanje množične brezposelnosti in eksplozijo dolga. Kot odgovor na stanje v državi, so delavci_ke začeli s samoorganiziranjem in okupiranjem propadlih tovarn. V filmu spremljamo zgodbo tridesetih delavcev v predmestju Buenos Airesa iz bivše avtomobilske tovarne, ki pod geslom »Occupy, Resist, Produce«, ponovno zaženejo stroje v tovarni.

Po ogledu dokumentarca bo sledila diskusija z aktivistom Maticem Primcem iz Organizacije za participatorno družbo o samooragniziranju delavcev_k.

 

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, v letu 2017 organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. Z novim ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, o katerih se v javnosti ne govori, saj so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza, s katerim nas vsakodnevno bombardirajo mediji in izobraževalne institucije. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov