Intenzivna klovnovska delavnica

Vabljen/-a na 3-dnevno intenzivno delavnico klovnovstva, ki jo organiziramo v sodelovanju z društvom Globus Hystericus, od petka, 31. 3. 2017, do nedelje, 2. 4. 2017, v Vetrinjskem dvoru.

 

O DELAVNICI

Obstaja veliko mnenj o tem kaj klovn kot gledališki žanr je in vsaj toliko je tudi pristopov do klovnovstva kot gledališke prakse. Na delavnici bomo izhajali iz metode, ki jo je razvil (in še vedno razvija) italijanski pedagog Giovanni Fusetti. Ta klovnovstvo prepleta s tradicijo fizičnega gledališča Jacquesa Lecoqua in prakso somatske psihologije. Jacques Lecoq je pristopil k rdečemu nosu kot najmanjši gledališki maski. V skladu z njegovo zapuščino bomo na delavnici najprej osvajali osnovne principe igre z gledališko masko: kontakt z občinstvom, artikulacijo, stopnje odrske prezence in dihanje.

 

Udeleženci bodo nato v sodelovanju s pedagogoma analizirali svojo telesno dinamiko ( ritem, hojo, gibalne vzorce, itn.) in raziskovali svoje gibalne vzorce in fizično prezenco. Ta proces omogoča aktivno zavedanje lastnega fizičnega izraza, ki ga potem transformiramo (transpersonaliziramo ali (za)maskiramo) preko amplifikacije in igre v klovnovsko stanje.

 

Na koncu delavnico zaključimo z solo improvizacijami in improvizacijami v dvojicah preko katerih dodatno razširjamo novo nastale klovnovske karakterje in odpiramo poglavje ustvarjanja odrskega materiala preko klovnovskega stanja in igre.

 

UČITELJA

Alenka Marinič (SLO) in Justin Durel (ZDA) sta neodvisna gledališka ustvarjalca, ki sta kot avtorja, režiserja in igralca sodelovala pri številnih gledaliških projektih v Evropi in Severni Ameriki. Od leta 2013, ko sta zaključila triletno šolanje na mednarodni šoli fizičnega gledališča Helikos v Firencah pod mentorstvom pedagoga Giovannija Fusettija, razvijata skupno pedagoško vizijo. Ta temelji na zapuščini Jacquesa Lecoqa, torej raziskuje gledališče in igro skozi perspektivo fizičnega gledališča, s poudarkom na iskanju ravnovesja med tehniko in igro. Kot učitelja poučujeta v Evropi in Severni Ameriki.

 

O PEDAGOGIKI

Zakoni gibanja določajo orodja, ki jih igralci uporabljajo pri igri. Uporabi teh orodij pravimo tehnika. Ko se igralec poigrava s temi orodji, pravimo, da igralec igra. Poleg raziskovanje diha, prostorskega zavedanja, različnih telesnih drž, gest in telesne govorice, se pedagogika učiteljskega tandema Durel-Marinič osredotoča prav na točko, ko se tehnika in igrivost srečata.

 

DATUM IN URE

– petek, 31. 3. 2017, 18.30-21.00,

– sobota, 1. 4. 2017, 10.00-18.00,

– nedelja, 2. 4. 2017, 10.00-17.00.

 

LOKACIJA

– Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor

 

CENA

– Zgodnje prijave: 65,00, za prijave do 17.3.2017

– Polna cena: 80,00

– Polog: 25,00. Plačilo pologa je pogoj za prijavo in se v primeru neudeležbe ne vrača.

 

Ne delavnici je tudi omejeno število mest z nižjo ceno in sicer kot KOMPENZACIJA za drugo delo. Za nižjo ceno delavnice se lahko dogovorimo v primeru, če udeleženec/ka ponudi:

– fotografiranje določenih delov delavnice

– pomoč pri delavnici

 

JEZIK

Delavnica bo v slovenskem in angleškem jeziku.

 

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Več informacij in prijave na: hystericus.globus@gmail.com

 

ORGANIZACIJA

Društvo Globus Hystericus v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže in Narodnim domom Maribor.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov