Spomni se naših bic, ki so imele več pravic!

8. marec je mednarodni dan boja žensk za socialne, ekonomske in politične pravice.

Pri Kolektivu Pizda! želimo javnost opozoriti, da 8. marec nima nič skupnega z nakopovanjem rož. Opozoriti želimo, da v 21. stoletju, kljub dolgemu boju zoper izkoriščanje žensk, še vedno ne moremo govoriti o enakopravnosti spolov. V korporativnem kapitalizmu je realnost naše družbe vse večja prekarizacija, nezmožnost zaposlovanja, ponovno prelaganje večine reprodukcijskega dela na ženske in vse večja politična ter socialna brezpravnost žensk.

Temeljne ekonomske in socialne pravice, ki so bile izborjene v dolgem in trdem boju, se ponovno krčijo in grozi nam, da bodo počasi izničene, če se ne bomo temu zoperstavili_e. Prve, ki najbolj občutimo ta udar, smo ženske. Kapitalizem in patriarhat gresta z roko v roki in tako smo v Sloveniji priča vse večji feminizaciji revščine. Ženske smo ponovno potisnjene v dvojno odvisnost – odvisnost od delodajalcev_k in v odvisnost od moških. Z rahljanjem javnih servisov in vrtoglavim zmanjšanjem zmožnosti zaposlitve smo ženske primorane iskati nove načine preživetja, sprejemati prekarne oblike dela oziroma postati ekonomsko odvisne od partnerjev_ic oz. družinskih članov_ic.

Stojimo na pomembni prelomnici v zgodovini. Kaj bomo torej storili_e?

Za začetek bomo v sredo,  8. 3. 2017, ob 16.00 zasedli_e Glavni trg v Mariboru, kjer bomo s protestnimi javnimi govori opozorili_e na vse večjo neenakopravnost žensk znotraj neoliberalizma in molčeč konsenz ljudi, ki s(m)o odgovorni_e za vse večje ukinjanje kolektivno izborjenih pravic.

Naredimo konec banaliziranju in kulturni cenzuri resničnega pomena praznika – delavke_ci, prekarke_ci, združimo se in zahtevajmo revolucionarno spremembo v naši družbi.

Na dan dogodka bo izšla tudi 8. številka zine Pizda! Pridruži se nam!

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov