Filmopeka: Podobe nadzora v Temačnem zrcalu

Februarska Filmopeka te vabi, da se v petek, 10. 3. 2017, ob 20:00 uri v prostorih INFOPEKE udeležiš ogleda filma A Scanner Darkly (Temačno zrcalo). Filmu bo sledilo predavanje filmskega kritika, Igorja Harba.


Filmski jezik je pogost medij za prikaz državnih sistemov nadzora in totalitarnih družb. Že Langov Metropolis nam je predstavil docela nenavadno civilizacijo prihodnosti, najbolj pa so se v kolektivno podzavest zasidrale podobe iz filmov 1984, Brazil, Invazija tatov teles, od novejših pa še Gattaca, Posebno poročilo, Matrica in nič kaj znanstveno-fantastična Življenje drugih in Kdo je Bourne?.

Tokratna Filmopeka bo predstavila vzporednice med filmskimi prikazi totalitarnih družb, za zaključek pa si bomo ogledali spregledani kultni film Richarda Linklaterja Temačno zrcalo (A Scanner Darkly), priredbo istoimenskega romana pisatelja Philipa K. Dicka in se pogovorili o animacijski tehniki rotoskopije, ki je v filmu uporabljena.

Temačno zrcalo (A Scanner Darkly, Richard Linklater, 2006, 140 min)

Temačno zrcalo je zgodba o Bobu, policijskem ovaduhu pod krinko, ki skuša s preprodajo manjših količin mamil razkriti širšo distribucijsko mrežo, pri tem pa zapade v odvisnost. Dogajanje je postavljeno v bližnjo prihodnost, tako da lahko film vpelje nekatere ZF elemente, predvsem osrednje mamilo imenovano substanca D in kamuflažna oblačila, ki jih policisti pod krinko nosijo, ko komunicirajo drug z drugim. Bob namreč svojim nadrejenim ovaja svoj krog prijateljev in znancev, vključno s samim sabo, pri čemer je ključno, da nadrejeni ne izvedo, kateri izmed njih je Bob, da so lahko bolj nepristranski. Za prikaz teh oblačil je Linklater bistro uporabil animacijsko tehniko rotoskopije, pri kateri gre za nanos animacije neposredno na že posnet film, prek igralcev in scenografije. Drugi znan film, ki je uporabil to tehniko, je izraelski Valček z Baširjem režiserja Arija Folmana.

Kot v številnih drugih zgodbah Philipa K. Dicka, je tudi v Temačnem zrcalu v ospredju narava same resničnosti, ki je pod vprašajem najprej zaradi psihotropnega delovanja substance D, v drugi vrsti zaradi prirejenih Bobovih poročil njegovim nadrejenim, v tretji pa tudi seveda v njihovih navodilih njemu, saj so nenazadnje vsi brez obraza in identitete.

Režiser Temačnega zrcala Richard Linklater je sicer znan po romancah, dramah in komedijah, kot so Pred sončnim vzhodom, Fantovska leta in Šola rocka, a izkoristi svoje prednosti in prikaže distopijo skozi povsem vsakdanje ljudi. V glavnih vlogah so Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson in Winona Ryder.

Predavatelj Igor Harb je filmski kritik Vikenda, priloge Dela in Slovenskih novic, in soavtor YouTube kanala harb2harb. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz Batmana, natančneje iz razmerja med komedijo in dramo v Batmanu skozi zgodovino razvoja tega junaka.

Povezava do FB dogodka tukaj.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov