GuestRoomMaribor / Simon Farid: STRATEGIES FOR SECRET CURATING 

Vabljeni na otvoritveni psihološko iluzionistični performans v okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor, Simona Farida, ki bo v petek, 3. 2. 2017, ob 19:00 v Galeriji K18. Vstop prost.

Simon Farid je magistriral na Central St. Martins School of Art and Design v Londonu. V preteklosti ga je zanimal predvsem odnos med upravno identiteto in telesom, ki ji omogoča kodificiranje in predstavitev. Glede na privzeto vlogo hekerja ali prevaranta je igrivo posegal v procese “generacije identitet”, ki deluje kot “drugi ljudje” in uprizarja načine za boj proti nastajajočim institucionalnim mehanizmom za prepoznavanje in potrjevanje identitete. 

Faridova prostorska instalacija Strategies for secret curating (prevod naslova, ki med angleškim in slovenskim jezikom vzpostavlja dvojno realnost: STRATEGIJE SKRIVNOSTNEGA KURIRANJA  in KURIRANJA SKRIVNOSTI) preizprašuje vlogo in delo umetnika ter naravo umetniške produkcije, ko ta ni neposredno pogojena s financiranjem, je ne-institucionalizirana ter posledično marginalizirana, ker nagovarja specifične in ozke ciljne skupine. Iz teorije čarodejstva v polje umetniškega uvaja pojem “komunikacija z dvojno realnostjo”, ki umetniku omogoča artikulacijo, ki različnim odjemalcem pomeni različne stvari, medtem ko funkcionira obenem za vse ter na prvi pogled zakriva svoje dejanske intence. Instalacija obenem transparentno izpostavlja procese in razmerja med umetnikom in kuratorjem, umetnikom in galerijsko infrastrukturo, umetnikom in organizacijo (PMM) ter umetnikom in intervjuvanci. Farid preko naštetega nagovarja gledalce, še posebej pa umetnike, k refleksiji lastnega delovanja ter brutalni iskrenosti, katere je žal vse manj.

Skrivnosti nas zbližujejo. (?)

Otvoritveni psihološko iluzionistični performans: čarodej SamSebastian

Morda bo na otvoritvi um. zg. Simon Žlahtič o razstavi povedal nekaj čisto drugega.

Spisala Lucija Smodiš.

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov