Veganska večerjica: Predstavitev eseja Johna Bergerja “Zakaj gledati živali”

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v sredo, 25. 1. 2017, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat bomo predstavili esej Johna Bergerja z naslovom Zakaj gledati živali? (Why look at animals?, 1977). John Berger (1926–2017), umetnostni kritik, slikar, romanopisec, esejist in dramatik, sodi med najvplivnejše pisce zadnjih petdesetih let. V sklopu oddaj in zbirki esejev z naslovom Načini gledanja (Ways of Seeing, 1972) je razkrival, da imajo vse podobe, od umetnin starih mojstrov do oglaševalskih plakatov, družbene in politične pomene in da je podobe nujno potrebno brati in razumevati politično. Med drugim je leta 1972 prejel Bookerjevo nagrado za roman G, med njegova najbolj znana dela pa sodijo še: Into Their Labours, Here Is Where We Meet, Hold Everything Dear, From A to X in A Seventh Man.

V eseju Zakaj gledati živali? Berger razmišlja o tem, kako so v sodobni potrošniški družbi  živali v odnosu do ljudi vedno bolj marginalizirane in zreducirane na spektakel. Srečujemo jih v slikanicah, Disneyjevih filmih, živalskih vrtovih, kot plišaste igrače ali kot “domače ljubljenčke”, vendar je v teh vlogah njihovo bistvo nevidno in neprepoznano. Berger med drugim zapiše: “Živali so zmeraj tiste, ki so opazovane. Dejstvo, da lahko one opazujejo nas, je postalo povsem nepomembno. So predmet našega zmeraj obširnejšega védenja. Kar vemo o njih, je pokazatelj naše moči in torej pokazatelj tega, kar nas ločuje od njih. Več kot vemo, bolj so oddaljene.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov