GuestRoomMaribor / Daniel Djama: Razstava »Šestnajst poti do popolnega sonca«

Do začetka meseca februarja si lahko v Galeriji K18 ogledaš  razstavo aktualnega rezidenta programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Daniela Djama »Šestnajst poti do popolnega sonca« vsak delovni dan od 13:00 do 17:00. Vljudno vabljen_a.

“Gozd je brat dvojček Romunov” je star pregovor, ki poudarja povezanost naroda z naravo, temu pa hkrati in nehote dodaja romantičen pridih. Ta odnos se močno odraža v romunski folklori – v skladbah in umetniških delih.

Več instalacij razstave prikazuje prehod izmišljenih poti, ki jim proti zahodu sledi 16 Romunov po razpadu Evropske unije v fiktivnem obdobju, leta 2028. Vsak od njih se odloči od doma vzeti kos lesa, ki jih spominja na njihov prostor. Da bi zmogli povedati zgodbo o svojih prizadevanjih, tudi ob prečkanju drugih ozemelj, zbirajo kose lesa.

Pomlad leta 2028. Vzporedno s padcem evropskega trga, nezakonito priseljevanje vpliva na vse več ozemlja zahodnih držav. Združene države Amerike so pravkar končale gradnjo ogromnega zidu na meji z Mehiko, medtem ko so njene pacifiške in atlantske vode v celoti prekrite s 34.000 vojaškimi bazami z avtomatskimi raketami. Vse evropske meje padajo.

Po padcu v Evropske unije (2024) je Romunija doživela obdobje finančnih težav. Madžarska je dokončala gradnjo zidu na meji z Romunijo, čemur je sledila Srbska Unija z gradnjo ogromnega zidu pred Donavo. Po ponovnem združenju ex-jugoslovanskih držav v Srbsko unijo, je ta postala najmočnejša sila Balkana. Romunija je prodala svoje vire zlata Finski in nahajališča olja Avstriji. Iz ekonomskega stališča je bila država v komi.

Kljub temu je uspelo šestnajstim Romunom prečkati meje Srbije, preko Donave do Maribora. Zadnji cilj jim je predstavljal Muenchen, kjer so jim sorodniki našli službe na črnem trgu. Tukaj se začne naša zgodba.

Daniel Djamo

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov