Filmopeka: Dekle z vsemi darovi

Januarska Filmopeka bo priskrbela z vsemi pomembnimi napotki, kako ubežati bitju brez lastne volje in z razpadajočim telesom. Ogledali si bomo namreč ZF grozljivko Dekle z vsemi darovi, v petek, 27. 1. 2017, ob 19:00 uri v prostorih INFOPEKE.
Po ogledu filma sledi predavanje o britanskih zombie filmskih presežkih. Predavanje in pogovor bo vodil filmski kritik Igor Harb. Vabljen_a na brezplačni ogled filma in predavanje.

Zombiji so že vrsto let najbolj priljubljena nadnaravna bitja v grozljivkah in odlično pripovedno orodje za različne metafore, od kritike potrošništva, do potrebe po odraščanju. Žanr zombie filmov, kot jih poznamo danes, je začel George A. Romero z Nočjo živih mrtvecev v šestdesetih, a za ponovno priljubljenost so odgovorni Britanci, ki so tudi ustvarili nekatere od največjih presežkov.

Na predavanju bodo omenjeni naslednji filmi:

28 dni pozneje
Zanimivo je, da začetnik trenda sploh ni film o zombijih, temveč o t.i. okuženih, kar sta med snemanjem in promocijo filma vztrajno trdila režiser Danny Boyle in scenarist Alex Garland. Podobe opustošenega Londona ostanejo z gledalcem tudi po končani grozi.

Shaun of the Dead
Največji presežek tega žanra je romantična komedija z zombiji, ki jo je filmska revija Total Film tudi izbrala za najboljši britanski film prvega desetletja novega tisočletja. Ta film so nedavno podrobno predebatirali v podcastu Glave z Anžetom Tomičem, Boštjanom Gorencem – Pižamo in Igorjem Harbom. Povezava: http://apparatus.si/092glave/

Cockneyji proti zombijem
Horror komedija je tipičen film za petkov večer, ko se želimo sprostiti od napornega tedna in pogledati nekaj, kar bo morda malo šokiralo, predvsem pa nasmejalo zaradi nemogoče neumnih situacij. Za začetek, glavni junaki se spravijo ropati banko, da bi rešili dom za upokojence, v katerem imajo stare starše, ko v dogajanje posežejo zombiji.

Prevzetnost in pristranost … in zombiji
Priredbe romanov Jane Austen so pogosto zabavne, sploh nedavna Ljubezen in prijateljstvo, a ta horror različica uspe predvsem na kostumskem področju, saj je tempo zgodbe prepočasen in ton preveč resen. Vsebuje pa nekaj kul akcijskih scen.

Dekle z vsemi darovi
Ravno tako kot sta 28 dni pozneje in Shaun of the Dead na novo vzpostavila žanr, ga uspe tudi Dekle z vsemi darovi. Zgodba je predstavljena skozi oči mladega dekleta, ki je v ujetništvu vojaške baze in kmalu se izkaže, da je za to dober razlog. Svet so že preplavili zombiji in to je eden od zadnjih branikov človeštva. A ne obstane prav dolgo.

Predavatelj Igor Harb je filmski kritik Vikenda, priloge Dela in Slovenskih novic, in soavtor YouTube kanala harb2harb. Diplomiral je na Folozofski fakulteti v Ljubljani iz Batmana, natančneje iz razmerja med komedijo in dramo v Batmanu skozi zgodovino razvoja tega junaka.

Filmska umetnost je v kontekstu lepih umetnosti dandanes na večini področij povsem spregledana, kljub temu da opazovalcu omogoča vpogled v časovno in prostorsko oddaljene svetove, spodbuja čustveno vrednotenje, prispeva k boljši tehnični podkovanosti in najpomembneje: spodbuja kritično mišljenje. Vrzel, ki nastaja ob pomanjkanju filmske vzgoje, skušamo zapolniti z omenjenimi filmskimi večeri, ki bodo na prijazen način in ob strokovnem vodstvu približali to vrsto umetnosti.

Povezava do FB dogodka tukaj.


Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov