Adela Jušić – predavanje in predstavitev nove produkcije

Predavanje Adele Jušič, rezidenčne umetnice Sobe za goste / GuestRoomMaribor, ki bo v petek, 16. 12. 2016, ob 18:00 v Galeriji K18,  bo osredotočeno na Antifašistično gibanje v Jugoslaviji, Antifašistično fronto žensk, heroizem dela, t.i. petletni plan, definicijo materinstva in kako je bila ta družbeno in legalno obravnavana v obdobju po vojni. Beseda bo tekla o ženskih organizacijah v Sloveniji pred vojno, o delavkah v industriji in njihovih političnih aktivnostih v Sloveniji in Jugoslaviji.


Obenem bo predstavljenih cikel knjižnih intervencij in risb, ustvarjenih v okviru umetničinega rezidenčnega obiska v Mariboru.
 
Adela Jušić je bila rojena 1982 v Sarajevu, Bosni in Hercegovini, kjer še vedno živi in dela. Diplomirala je na Akademiji likovne umetnosti, Univerze v Sarajevu leta 2007. Leta 2013 je magistrirala na oddelku za grafično umetnost ter iz človekovih pravic in demokracije v Jugovzhodni Evropi na univerzah v Sarajevu in Bologni. Je so-ustanoviteljica Asociacije za kulturo in umetnost CRVENA, kjer pripravlja kulturne projekte od leta 2010. Jušić je razstavljala na okoli stotih mednarodnih razstavah vklučujoč Manifesta 8, Murcia, Španija, Videonale, Kunstmuseum Bonn, Nemčija; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munchen, Nemčija, Balkan Inisght, Pompidou Center, Paris itd.. Sodelovala je v različnih rezidenčnih programih (ISCP, New York; Kulturkontakt, Dunaj; i.a.a.b. Basel). Pridobila je nagrado Young Visual Artist Award za najboljšo bosansko umetnico leta 2010, Henkel Young Artist Price CEE leta 2011 in posebno nagrado Beograjskega oktobrskega salona leta 2013. Sodelovala je v številnih javnih razpravah, na delavnicah in konferencah (London School of Economics, Royal College of Art, London, UK itd.)

Več informacij: http://adelajusic.wordpress.com/
 
Vljudno vabljeni!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov