Literarni večer: Pogovor z Branislavo Vičar o animalistični etiki v poeziji Jureta Detele in Miklavža Komelja

Vabljen_a na tretji literarni večer v sklopu projekta Beremo in pišemo s teto Roso, ki bo potekal v torek, 20. 12. 2016, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1.

Tokrat bomo prisluhnili predavanju dr. Branislave Vičar o filozofskem kontekstu animalistične etike v poeziji Jureta Detele in Miklavža Komelja. Branislava Vičar je profesorica na Filozofski fakulteti v Mariboru, aktivistka za pravice živali, članica društva Za živali! in avtorica člankov s področja kritične animalistike.

Detelova in Komeljeva poezija vzpostavlja možnosti za radikalno transformacijo odnosov med ljudmi in živalmi s pozivom h kritiki binarnega dualizma. Njuna poezija od bralca zahteva konfrontacijo in meri na krepitev njegove zavestnosti v smislu razvijanja kritične zavesti o ideloški naturalizaciji nasilja nad živalmi. Poskusi širitve meja senzibilitete se ne opirajo na sočutje, saj elementi sočutja instrumentalizirajo poezijo v sredstvo depolitizacije.

Po pogovoru sledi razglasitev najboljših literarnih del, podelitev nagrad in zahvala vsem sodelujočim na literarnem natečaju. 

Literarni večeri, literarne delavnice in literarni natečaj z družbeno angažirano vsebino sestavljajo cikel Beremo in pišemo s teto Roso (aluzija na socialistično filozofinjo in revolucionarko Roso Luxemburg), ki je vsebinsko osredotočen na promocijo branja družbeno angažirane literature in promocijo tovrstnega literarnega ustvarjanja.

knjiznica-tete-rose-fotka_2

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov