Slikar namesto slikarke – artikulacije imaginarnih identitet / Spremljevalni program razstave “Stekleni stropovi”

Vljudno vabljeni na projekcijo in diskusijo v okviru razstave “Stekleni stropovi” v četrtek, 15. 12. 2016, ob 19. uri v galerijo K18 v Mariboru.

Predvajal se bo film Mounire al Solh “Seven reversed scenes about Bassam Ramlawi”, sledečo diskusijo pa bo moderirala kuratorka razstave Irena Borić.

Mounira al Solh je posnela video/dokumentarec o libanonskem slikarju Bassamu Ramlawiju in njegovem delu. Film je bil premierno prikazan na španski televiziji, producirala pa ga je Manifesta 8, leta 2010.

Bassam Ramlawi in Mounira al Solh od 2011 občasno razstavljata skupaj. Oba sta študirala na likovni akademiji v Beirutu, nakar sta študij nadaljevala na Nizozemskem.

Bassam svojo metodo dela označuje kot neprecizno, lažno marksistično pod vplivom lokalnega socrealizma. Vzor mu je nizozemski slikar René Daniels, ki je oboževal Duchampa, Broodthaersa in Picabio. Njegova realnost je potencialno izmišljena, ampak sam verjame, da je predvsem odvisna od trenutka. Realnost se reflektira v njegovi glavi, okoli njega v hiši, na delu,  ulicah in v  mestu v katerem dostavlja sok iz očetove trgovine.

Njegove razstave vključujejo “Exhibition number 17″, Sfeir-Semler Gallery, Beirut, LB, 2010-11; Mounira Al Solh, René Daniels in Bassam Ramlawi, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, NL, 2011; The Ungovernables, the New Museum, New York, USA (2012);Tactics of the Here and Now, The Bucharest Biennial 5, Romania, 2012 in Draga umetnost, MSUM Ljubljana, 2013.

Mounira Al Solh je rojena 1978 v Beirutu v Libanonu. Živi in dela v Amsterdamu in v Beirutu. Njena vizualne prakse zajemajo video, skice bolj kot slikarije, vezanine in scenske kretnje. Al Solh je študirala slikarstvo na Lebanese University v Beirutu (LB), in fine umetnosti v Gerrit Rietveld Academy in Amsterdamu (NL),  kjer je bila tudi raziskovalni rezident na Rijksakademie 2007 in 2008. Njena dela so bila predstavljena na Beneškem Bienalu; Sfeir-Semler Gallery, Beirut; Kunsthalle Lisbon, Portugal; Art in General, New York; The New Museum, NY; Lebanese Pavilion at the Venice Biennial; Homeworks, Beirut; The New Museum, New York; Haus Der Kunst, Munich; Manifesta 8, Murcia, Spain; The Guild Art Gallery, Mumbai; Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, The Netherlands; Al Riwaq Art Space, Manama, Bahrain; Kunst-Werke Institute for Contemporary Art, Berlin and the 11th International Istanbul Biennial.

Razstava “Stekleni stropovi” prenaša pojem steklenih stropov v kontekst polja umetnosti, in dotika se vprašanja o sodelovanju znotraj tega polja. Kateri so  tisti, ki so s strani prevladujoče družbe in diskurza opredeljeni kot ‘drugi’ in ‘drugačni’ znotraj umetniškega polja? V kolikšni meri protagonisti/ke zares sodelujejo ali so zgolj prisotni/e v simboličnem smislu? Se pri tem zavedajo “steklenih stropov” ali skozi svoje delovanje verjamejo iluziji o svobodi umetnosti?

Razstava je na ogled do 14. 1. 2017. Galerija K18 je odprta vsak delavnik med 13.00 in 17.00.

Program je podprla Mestna občina Maribor.

stekleni-stropovi-mounirah-bassam-ramlawi-video-still

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov