Drugi in drugačni / Spremljevalni program razstave “Stekleni stropovi”

Vljudno vabljeni na diskusijo v okviru razstave “Stekleni stropovi” v ponedeljek, 12. 12. 2016, ob 19. uri v galeriji K18 v Mariboru.

Izhodišče diskusije je projekt Carlosa Motte We Who Feel Differently, 2010. Motta poskuša preko osnove v politični zgodovini ustvariti kontra narative, ki prepoznajo potlačene zgodovine, skupnosti in identitete. Njegovo delo je poznano po angažmaju na področju zgodovine queer kulture in aktivizma ter po njegovem insistiranju, da politike spola predstavljajo priložnost za artikulacijo končnih pozicij v nasprotju s socialnimi  in političnimi nepravicami.

Večletni projekt We Who Feel Differently je dostopen na spletu kot baza podatkov, ki med drugim vključuje serije pogovorov s queer akademiki, aktivisti, umetniki, raziskovalci in drugimi posamezniki iz Kolumbije, Norveške, Južne Koreje in ZDA, preko česar tematizira zgodovino in razvoj LGBTIQQ politik v omenjenih državah.

Razstava “Stekleni stropovi”  prenese pojem steklenih stropov v kontekst polja umetnosti, in se dotika vprašanja o sodelovanju znotraj tega polja. Kateri so tisti, ki so s strani prevladujoče družbe in diskurza opredeljeni kot ‘drugi’ in ‘drugačni’ znotraj umetniškega polja? V kolikšni meri protagonisti_ke zares sodelujejo ali so zgolj prisotni_e v simboličnem smislu? Se pri tem zavedajo “steklenih stropov” ali skozi svoje delovanje verjamejo iluziji o svobodi umetnosti?

Razstava je na ogled do 14. 1. 2017. Galerija K18 je odprta vsak delavnik med 13.00 in 17.00.

Spremljaš nas lahko na: https://www.facebook.com/events/1532342416781423/

Program je podprla Mestna občina Maribor.

stekleni-stropovi-drugi-in-drugacni

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov