Razstava „Stekleni stropovi“

Vabimo vas na otvoritev razstave “Stekleni stropovi”, ki bo v torek, 22. 11. 2016, ob 19:00 v Galeriji K18 na Koroški c. 18. Razstava je na ogled do 14. 1. 2017.

Razstava “Stekleni stropovi” se skozi dela umetnic Nataše Berk, Tanje Lažetić in Ane Zubak dotika vprašanja o sodelovanju tistih, ki so s strani prevladujoče družbe in diskurza opredeljeni kot ‘drugi’ in ‘drugačni’ znotraj umetniškega polja. V kolikšni meri protagonisti/ke zares sodelujejo ali so zgolj prisotni v simboličnem smislu?

Pojem “steklenega stropa” označuje  profesionalno diskriminacijo žensk, a se v okviru razstave pojem navezuje na vse “druge” in “drugačne” znotraj umetniškoga polja. Kljub dejstvu, da je danes področje kulture in sodobne umetnosti v veliki meri odprto za sodelovanje vsem ne glede na spol, raso ali družbeni razred, ne pomeni, da je njihov položaj dejansko izboljšan, temveč predvsem, da je resnična moč nekje drugje. V polju kulture in širše, negotovi pogoji dela povzročajo ravno tako negotov položaj delavca/ke, slabo plačilo njegovega dela, hkrati pa tudi malo možnosti za odločanje. V kolikor se osredotočimo na pripadnike/ce posameznih etničnih ali nacionalnih skupin, pa javne predstavitve njihovega umetniškega delovanja, namesto pozornosti na delo samo, prvenstveno izpostavljajo njihove osebno-eksistencialne vidike, kar med drugim daje tudi občutek, da se na sceni pojavljajo zgolj izjemoma.

Razstava se ukvarja s poskusom izogibanja ter soočanja z steklenim stropovom znotraj umetniškoga polja, in sicer skozi taktike prevzemanja novih identitet, zavračanja sodelovanj, ali metaforo.

Umetnice: Nataša Berk, Tanja Lažetić in Ana Zubak

Kuratorka: Irena Borić

V okviru razstave “Stekleni stropovi” bodo organizirani javni dogodki:

Projekcija videa “Seven reversed scenes about Bassam Ramlawi” in pogovor z umetnico Mouniro Al Solh.

Pogovor o projektu “We Who Feel Differently” Carlosa Motte.

Razstava si bo mogoče ogledati od ponedeljka do petka od 12:00 do 18:00 do 14. 1. 2017.

razstava-stekleni-stropovi

Tanja Lažetić, Migranti, 2010

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov