Filmopeka – Batmanova vrnitev

Po eno letnem premoru se ponovno vrača Filmopeka s filmskimi projekcijami in pogovori. Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 25. 11. 2016, ob 19.00, v prostorih INFOPEKA, kjer si bomo ogledali film Batmanova vrnitev v režiji Tima Burtona iz leta 1992. Predavanje in pogovor bo vodil filmski kritik Igor Harb. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.


Batmanova vrnitev
(Batman Returns, Tim Burton, 1992, 126 min)

Noč je zmeraj najtemnejša pred zoro. In obljubljam vam, da zora prihaja.
Harvey Dent

Batman ni eden in edini, v svojih 77 letih se je razvijal skupaj z duhom časa. V znameniti televizijski seriji iz šestdesetih smo ga spoznali v komičnem elementu, v Lego računalniških igrah pa kot otroško zabavo, v številnih risankah in stripih je bil moralni kompas, v hollywoodskih filmih akcijski junak in v računalniških igrah Arkham zelo nasilnen pravičnik in odličen detektiv. 2016 je leto Batmana in vse kaže, da je Vitez teme na robu nove prelomnice, na poti v svetlejše, barvite in zabavne čase.

Ob tej priložnosti si bomo ogledali film Batmanova vrnitev v režiji Tima Burtona iz leta 1992, ki je pred letošnjim letom predstavljal najtemnejšo filmsko različico. Pred filmom bo kratko predavanje o razvoju Batmana, po filmu pa bo sledil pogovor.

Predavatelj Igor Harb je filmski kritik Vikenda, priloge Dela in Slovenskih novic, in soavtor YouTube kanala harb2harb. Diplomiral je na Folozofski fakulteti v Ljubljani iz Batmana, natančneje iz razmerja med komedijo in dramo v Batmanu skozi zgodovino razvoja tega junaka.

Filmska umetnost je v kontekstu lepih umetnosti dandanes na večini področij povsem spregledana, kljub temu da opazovalcu omogoča vpogled v časovno in prostorsko oddaljene svetove, spodbuja čustveno vrednotenje, prispeva k boljši tehnični podkovanosti in najpomembneje: spodbuja kritično mišljenje. Vrzel, ki nastaja ob pomanjkanju filmske vzgoje, skušamo zapolniti z omenjenimi filmskimi večeri, ki bodo na prijazen način in ob strokovnem vodstvu približali to vrsto umetnosti.

Povezava do FB dogodka tukaj.

filmopeka_batman_fb-event-02-02Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov