GuestRoomMaribor / Meet the artist: Spoznaj Adelo Jušić

Vljudno vabljeni danes, 11. 10. 2016, ob 19:00 v Galerijo K18 na pogovor in predstavitev pretekle produkcije in načrtovanega projekta aktualne rezidenčne umetnice Adele Jušić.

Predstavitev aktualne GRM rezidentke SobeZaGoste Adele Jušič iz Sarajeva (BiH) bo vsebovala prezentacijo projekta “Spletni arhiv Antifašističnega boja žensk Bosne in Hercegovine in Jugoslavije«, ki je rezultat petletnega programa Asociacije za kulturo in umetnost CRVENA z nazivom “Kaj nam je prinesel naš boj?”. Poleg tega bo predstavljenih pet umetničinih del, ki so povezana s temo participacije žensk v drugi svetovni vojni in Antifašistični fronti žensk ter s splošno, emancipatorno dediščino in zgodovino političnega boja v Jugoslaviji od 1941 do konca 1950ih.

Projekt, ki ga bo razvijala v okviru GuestRoomMaribor, temelji na raziskavi Antifašistične fronte žensk, ki je imela okoli 2 milijona članic in je bila sploh največja ženska organizacija na področju bivše Jugoslavije in širše. Po vojni je v političnem vrhu veljalo, da se je “žensko vprašanje” rešilo v Jugoslaviji. Obljube političnih elit ženskam v času vojne mobilizacije se niso nikoli uresničile. Enakovrednost ni bila nikoli dosežena in proces ženske emancipacije, ki je bil “prehiter”, je postal direktna grožnja patriarhalnim stališčem družbe. Ljudska fronta se je leta 1953 odločila Antifašistično fronto žensk razpustiti. Spet se je ženske domesticiralo ter postavilo nazaj v privatno sfero hiše, kjer bi naj opravljale svoje “naravne” vloge. Raziskava bo preučevala načine preko katerih so bile vloge žensk spremenjene, ustvarjene, vsiljene v obdobju med 1941 in koncem 1950ih.

Adela Jušić je bila rojena 1982 v Sarajevu, Bosni in Hercegovini, kjer še vedno živi in dela. Diplomirala je na Akademiji likovne umetnosti, Univerze v Sarajevu leta 2007. Leta 2013 je magistrirala na oddelku za grafično umetnost ter iz človekovih pravic in demokracije v Jugovzhodni Evropi na univerzah v Sarajevu in Bologni. Je so-ustanoviteljica Asociacije za kulturo in umetnost CRVENA, kjer pripravlja kulturne projekte od leta 2010. Jušić je razstavljala na okoli stotih mednarodnih razstavah vklučujoč Manifesta 8, Murcia, Španija, Videonale, Kunstmuseum Bonn, Nemčija; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munchen, Nemčija, Balkan Inisght, Pompidou Center, Paris itd.. Sodelovala je v različnih rezidenčnih programih (ISCP, New York; Kulturkontakt, Dunaj; i.a.a.b. Basel). Pridobila je nagrado Young Visual Artist Award za najboljšo bošnjaško/bosansko umetnico leta 2010, Henkel Young Artist Price CEE leta 2011 in posebno nagrado Beograjskega oktobrskega salona leta 2013. Sodelovala je v številnih javnih razpravah, na delavnicah in konferencah (London School of Economics, Royal College of Art, London, UK itd.)

Več informacij: http://adelajusic.wordpress.com/

soba-za-goste-adela

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov