StopTrik MFF predstavlja: Estonska animacija z lutkami

Vljudno vabljen_a na Estonsko animacijo z lutkami, ki bo v četrtek, 6. 10. 2016, ob 19:00 v Lutkovnem gledališču Maribor.

“Nuku” v estonščini pomeni “lutka”, torej ime slavnega produkcijskega studia Nukufilm preprosto označuje poglavitno interesno področje talinskih filmskih ustvarjalcev. Studio, ustanovljen leta 1993 na osnovi nekdanjega Tallinnfilmstudia ustanovljenega leta 1957, je še vedno eden izmed najbolj zanimivih in globalno vplivnih centrov animiranega filma.

“Amaterski filmi nikoli ne povrnejo nastalih stroškov, ampak, če ne zmoreš ustvariti dobrih amaterskih filmov, ne moreš ustvariti niti dobrih komercialnih.” je nekoč dejal Arvo Nuut, umetniški vodja omenjenega studia. Bistvo produkcijske strategije Nukufilma je kolektivnia angažiranost in strast do umetnosti. Avtorji Nukufilma menjajo svoje funkcije med delovanjem in sodelovanjem v različnih produkcijah, kot režiserji, pisatelji, animatorji ali scenografi. Nadrealistična občutljivost Nukufilm produkcije prispeva k množični priljubljenosti umetnosti animacije v Estoniji – izjemnemu pojavu Vzhodnoevropske kinematografske krajine. Absurdne filmske vizije se razkrivajo v očeh radovednega, nemočnega in očaranega gledalca. Čeprav veliko avtorjev Nukufilma v svojih delih uporablja različna digitalna orodja in filmske posnetke, bi lahko večino njihove studijske produkcije označili kot tradicionalno animacijo z lutkami. Toda izraz “tradicionalen” se ne zdi ustrezen v primeru zgodovin, ki se napajajo z abstraktnimi in absurdnimi kvazi-logičnimi naracijami. Vizualni ritem podob, ki predstavlja enakovredno nenavadne in tipične figure konstruira zgodbe osredotočene na materialnih transformacijah doseženih preko telesnega odvzemanja in pridobivanja, menjave kostumov  in razpadanja seta ali teles.

Selekcijo štirih animacij, narejenih pri Nukufilm, zaokrožuje “Fly Mill” v režiji Anu-Laure Tuttelberg, ene izmed najbolj nadarjenih umetnic mlajše estonske generacije na področju filma z lutkami. Film, ki je nastal kot študentsko delo na estonski Umetniški Akademiji, predpostavlja interes Anu-Laure Tuttelbeg v izkrivljenem pripovedništvu in sofisticirani lutkovni umetnosti. To so specifike umetniške izraznosti, katerim sledi tudi v kasnejših delih realiziranih v okviru Nukufilma.

Trajanje: 66’

FB https://www.facebook.com/events/1095578790496260/

stoptrik-lutkovno

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov