Dvodnevni seminar kritične pismenosti o vzrokih in posledicah migracij »Kje so meje?«

V petek in soboto, 23. in 24. 9. 2016, te vabimo na dvodnevni seminar kritične pismenosti o vzrokih in posledicah migracij, ki bo oba dneva potekal med 10:00 in 18:00 v prostorih INFOPEKE. Udeležba na seminarju, ki bo vseboval brezplačno kosilo, je zaželena oba dneva. Prijave zbiramo do 21. 9. 2016 na infopeka@infopeka. org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

 

Seminar kritične pismenosti bo tokrat vsebinsko osredotočen na spodbujanje posameznic/-kov k iskanju kakovostnih virov in argumentiranih informacij o aktualnih družbenih temah, ki se dotikajo vzrokov in posledic migracij ter na zmanjšanje pojavnosti diskriminacije in sovražnega govora do beguncev in migrantov, predvsem med mladimi. S kritično pismenostjo kot konceptom, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov dodaja kritičnost kot eksplicitno etično in politično dimenzijo, želimo posameznice in posameznike opolnomočiti v tej meri, da spoznajo, da sta jezik in dostop do informacij in znanja ključni osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi, po katerih se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje. Razvijanje le-te omogoča zmožnost kritičnega branja informacij in različnih manipulativnih besedil kot tudi zmožnost samostojnega ustvarjanja besedil in družbeno-angažiranih akcij s katerimi lahko aktivno in odgovorno sodelujemo v družbi v različnih kontekstih.

 

Udeleženke in udeleženci se bodo na seminarju seznanili s sledečim:

– kako razviti kritični pogled v to, kako različna besedila (v medijih, na spletnih blogih, šolskih učbenikih, uradnih dokumentih…) oblikujejo naše svetove, kulture in identitete na vpliven, pogosto prikrit način;

– kako uporabiti besedila (pisana in slikovna) kot družbena orodja na načine, ki omogočajo preoblikovanje teh istih svetov;

– zavedati se samoumevnosti s katero večinoma sprejemamo množico sporočil in jo nadomestiti s previdnostjo in pozornostjo do ciljev in agend prav teh sporočil;

– kako se na podlagi novo pridobljenega razumevanja in znanja organizirati za dejavno, angažirano in ustvarjalno opozarjanje na problematike ali reševanje problematik v svojem neposrednem družbenem okolju.

 

Izvajalci:

– Urška Breznik se skozi svoje delo posebej ukvarja z mladinskimi in kulturnimi programi, ki vzpostavljajo družbeno kritični razmislek in s prizadevanji za kakovostne sistemske spremembe na omenjenih področjih. Je tudi družbeno-politična aktivistka, katere področje zanimanja so delavske pravice, feminizem in pravice živali.

– Kaja Fiedler je absolventka in dolgoletna prostovoljka MISC INFOPEKA. Je članica kolektiva Pizda! in Iniciative mestni zbor. Je tudi družbeno-politična aktivistka, katere posebno področje zanimanja so politike prostora.

– Tina Podbevšek je absolventka in dolgoletna prostovoljka MISC INFOPEKA. Je članica kolektiva Pizda! in Iniciative mestni zbor. Je tudi družbeno-politična aktivistka, katere posebno področje zanimanja so feminizem in politična geografija.

– Matic Primc je družbeno-politični aktivist, katerega področje zanimanja so anarhizem, participatorna družba, samoorganiziranje in delavske pravice. Je soustanovitelj in član Iniciative mestni zbor in International Organization for Participatory Society. Je tudi avtor predloga instituta participatornega proračuna za Slovenijo.

 

Seminar izvajamo v okviru projekta »Kje so meje?«. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

logo - urad vlade za komuniciranje - banner_pomoc_beguncem

 

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

Logo URSM, MOM, KOM

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov