Mladinska izmenjava »Evropa in njene meje«

Med 4. in 17. 9. 2016 skupaj z avstrijsko organizacijo Memfarado organiziramo mladinsko izmenjavo s pomenljivim naslovom »Evropa in njene meje / Europa und seine Grenzen«.

Skoraj štirinajst dni bodo slovenski in avstrijski mladi v majhni vasici v bližini Dunaja ob dopoldnevih pridobivali raznolika znanja s področja vzrokov in posledic migracij ter nadgrajevali svojo politično pismenost. Pridobljeni znanje in uvid jim bosta pomagali krepiti solidarnost z ljudmi, ki so prisiljeni zbežati s svojih domov, ker svetovne velesile dolga leta ekonomsko izčrpujejo in politično destabilizirajo območja, iz katerih prihajajo (Sirija, Afganistan, Irak, Jemen, Palestina itd.). Z ženskami, moškimi in otroci, ki zaradi oboroženih spopadov, porušenih domov in tovarn, revščine ter skrajnih skupin, kot je ISIS, ki jih oborožuje Zahod, iščejo boljše življenje drugje. Ob popoldnevih pa bodo udeleženke in udeleženci izdelovali mobilno kuhinjo, ki jo bodo skupaj s podarjenim kombijem (najlepša hvala darovalcu:) v zimi 2016/17 popeljali na turnejo po evropskih mejah in za begunke in begunce, čakajoče na mejnih prehodih, pripravljali tople obroke.

Izmenjava, ki bo dala velik poudarek na DIY veščinah, udeleženke in udeleženci bodo namreč spali v šotorih, izgradili kompostno stranišče, sami kuhali veganske obroke in se naučili tudi obdelave lesa in drugih materialov, bo vsebinsko poskušala nagovarjati različne tematike, ki so politične same po sebi in jih v vsakdanjem  življenju pogosto napačno obravnavamo ločeno v okviru identitetnih politik. Del vsebin bo tako namenjenih tudi LGBTQIX skupnosti med begunci, razumevanju spolnosti in vloge družbenih spolov v različnih skupnostih, protibegunskemu rasizmu v medijih, dekonstrukciji razmerij moči v seksizmu, rasizmu, homofobiji in ksenofobiji, refleksiji o položaju belskih prostovoljcev/aktivistov, ki pomagajo/nudijo podporo begunkam in beguncem ter kako pomagati tistim posameznicam in posameznikom, ki bežijo s svojimi živalskimi prijatelji. Poseben poudarek bo namenjen tudi pripravi lokalne skupnosti na topel sprejem ljudi, ki bežijo iz svojih domov.

Več o programu izmenjave lahko preberete  tukaj: http://www.memfarado.org/europa-und-seine-grenzen-2/?lang=de.

kombi

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov