Predstavitev knjige Janisa Varoufakisa Globalni minotaver

V okviru programa Beremo s teto Roso vas v torek, 23. 8. 2016, ob 18:00 vljudno vabimo v Magdalenski park v Mariboru na predstavitev knjige Globalni minotaver, nekdanjega grškega finančnega ministra in priznanega ekonomista Janisa Varoufakisa.

Vsebino knjige in kontekst v katerem je nastala bo predstavil urednik slovenske izdaje Rok Kogej, politolog in sodelavec Inštituta za delavske študije (IDŠ), ki je med drugim v preteklosti uredil tudi slovensko izdajo svetovne knjižne uspešnice »Kapital v 21. stoletju« francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja.

Knjiga, ki je pred približno pol leta izšla pri Cankarjevi založbi, je po mnenju mnogih vrhunec raziskovalnega dela nekdanjega grškega finančnega ministra. V njej avtor prek prispodobe o kretskem Minotavru razlaga zgodovino svetovnega gospodarstva in navede razloge za zadnjo gospodarsko in finančno krizo. O njej je dr. Polona Domadenik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani zapisala, da je »Obvezno domače branje za vse, ki mislijo, da o vzrokih zadnje finančne in ekonomske krize vedo že vse.«.

Po predstavitvi bo sledila moderirana razprava v kateri bomo med drugim spregovorili tudi o krizi evropskih integracij, izkušnji Sirizine vlade v Grčiji, katere ključen del je bil v začetku tudi Varoufakis, ter o uresničljivosti sklopa reform, ki jih za rešitev evropskih povezav ponuja Varoufakisovo gibanje DiEM25.

V primeru slabega vremena se bo dogodek preselil v prostore MISC INFOPEKA v KC Pekarna (Ob železnici 16, Maribor).

 

globalni minotaver

 

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov