Hvala – beseda, ki je vredna milijone

Moja zgodba se je začela v drugem letniku gimnazije, ko sem se pridružila krožku prostovoljnega dela. Sprva sem sicer hotela delati na osnovni šoli Gustava Šiliha, ampak je bila tam skupina prostovoljcev že polna. Zaradi tega sem se nato odločila, da bom pokukala na Krizni center za mlade, kar pa mi je popolnoma spremenilo življenje.

Čeprav sem bila sprva skeptična in nisem mislila, da bom vzdržala tako dolgo, sem po zelo kratkem času ugotovila, da je to nekaj zame. Saj sem že od nekdaj rada pomagala drugim in spoznavala nove ljudi. Vsak mladostnik, ki sem ga tam spoznala, je bil zgodba zase. Zgodba, ki mi je omogočila osebno rast in drugačen pogled na življenje. In na nek način so tudi oni meni pomagali rešiti marsikateri problem.

Po petih letih prostovoljnega dela sem opazila, da je to nekaj, kar bi rada delala še mnoga leta. Čeprav ni vedno rožnato in se zavedaš, da se lahko vedno kaj zgodi, se splača vztrajati ali pa vsaj poskusiti. Kajti na ta način lahko pomagaš mnogim mladostnikom. Sicer nekateri od njih tega na glas ne priznajo, ampak ko jih srečaš na ulici in te pozdravijo z nasmehom, se zavedaš, da so ti hvaležni za tvojo pomoč, kakršna koli je že bila. In ko vidiš, da so tudi po tvoji zaslugi prebrodili svoje težave in si uredili življenje, se počutiš resnično ponosnega.

Sama kar pogosto srečam mladostnike, ki sem jih kot prostovoljka spoznala in ko rečejo prijatelju: »To pa je tista, zaradi katere sem naredila nemščino.« ali pa »To je tista ‘vrei’, ki mi je pomagala, da nisem imela popravnega.«, se moram kar nasmehniti. Veliko se jih tudi sama ne spomnim, se pa zato oni spomnijo mene. In to je po mojem mnenju še večja zahvala.

Prostovoljno delo ne more spremeni sveta, lahko pa spremeni in polepša življenje ljudem v stiski. Tebi pa da občutek zadovoljstva, saj si na zelo enostaven način nekomu pomagal. Včasih zadostuje le nasmeh ali pa lepa beseda, da človeku polepšaš dan. Prav to pa je smisel prostovoljnega dela. Pomagati tistim, ki so pomoči potrebni, ne da bi zahteval kaj v zameno. In četudi za to delo nisi plačan na uro in ne dobivaš mesečne plače, je beseda »hvala«, ki je del tega dela, vredna milijone.

Anka

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov