Mednarodni dan prostovoljstva

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA pripravlja v sodelovanju s Slovensko finatropijo, Združenjem za promocijo prostovoljstva, in ob podpori Mestne občine Maribor sklop aktivnosti v okviru Mednarodnega dneva prostovoljstva, ki ga uradno praznujemo 05. 12. 2008.

Osnovni namen letošnjega praznovanja Mednarodnega dneva prostovoljstva v Mariboru je promocija prostovoljskega dela, zahvala organizacijam, ki izvajajo in razvijajo organizirano prostovoljno delo, zahvala številnim prostovoljkam in prostovoljcem za vse ure, dobro voljo in energijo, ki so jih in jih še bodo namenili prostovoljski pomoči, ter osveščanje širše javnosti o razliki med »prostovoljskim delom« in »organiziranim prostovoljskim delom«.

Aktivnosti, ki potekajo v okviru Mednarodnega dneva prostovoljstva:
• Javna zahvala organizacijam, ki v Mestni občini Maribor izvajajo in razvijajo organizirano prostovoljno delo.
• Izobraževalno srečanje za mentorje.
• »Povej svojo zgodbo« je pobuda, namenjena promociji prostovoljskega dela v Mestni občini Maribor.
• »Zahvala prostovoljcem in prostovoljkam« je pobuda, ki spodbuja organizacije, ki izvajajo organizirano prostovoljsko delo, da se ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva zahvalijo svojim prostovoljcem.
• Dopolnitev javno dostopne baza organizacij, ki v Mestni občini Maribor izvajajo organizirano prostovoljsko delo.

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj (krajše Mednarodni dan prostovoljstva, 05. 12.) je z resolucijo A/RES/40/212, 17. decembra 1985 razglasila Organizacija združenih narodov na zasedanju 40. generalne skupščine.

Mednarodni dan prostovoljstva je namenjen zahvali in promociji organizacijam, ki izvajajo organizirano prostovoljno delo ter prostovoljcem in prostovoljkam, s pomočjo katerih organizacije na mednarodni, nacionalni in lokalni ravni izvajajo svoje programe ter tako pripomorejo k doseganju Milenijskih razvojnih ciljev.

Tudi v Sloveniji praznujemo 5. december. Mnoge organizacije, ki razvijajo, promovirajo in izvajajo organizirano prostovoljsko delo na ta dan izvedejo okrogle mize, posvete, seminarje, ekološke akcije, razstave, predstave … in tako razširjajo idejo prostovoljstva ter nagovarjajo posameznike in posameznice, da se priključijo organizacijam, ki izvajajo organizirano prostovoljsko delo. Aktivnosti na nacionalni ravni v Sloveniji ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

POVEZAVE:
• Mednarodni dan prostovoljstva: http://www.worldvolunteerweb.org
• Mednarodni dan prostovoljstva v Sloveniji: http://www.prostovoljstvo.org/main.php?mod_id=132

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov