Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): »Kava s plantaž Kolumbije – potopis in cupping”

Vabljen/-a v četrtek, 16. 6. 2016, ob 19.30 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis »Kava s plantaž Kolumbije – potopis in cupping”.

Kolumbija je tretja največja pridelovalka kave na svetu. Kava, ki prihaja od tam, je izredno kakovostna in raznolika, zato smo se odpravili prav tja na raziskovanje kavnih plantaž v organizaciji BUNA in ON BOARD, Travel-Learn Community.

Na potovanju smo med drugim obiskali pet plantaž, ki vsaka na svoj način pridelujejo in predelujejo kavna zrna ter jih prodajajo večinoma v Evropo. Pridelovalci so nam razkazali svoje plantaže, nam razložili, kako potekajo procesi pri njih, na koncu pa smo si največkrat kar sami pripravili njihovo kavo. Na dogodku »Kava s plantaž Kolumbije« ti bosta Živa Lopatič in Tine Cokl iz Zadruge Buna predstavila omenjenih pet pridelovalcev, lahko pa boste poskusili tudi njihovo kavo, sveže spraženo v Sloveniji.

Buna je kava s pravičnim poreklom. Prihaja iz sistema pravične trgovine, ki je nastal z namenom, da zaščiti kmetovalce in rokodelce iz depriviligiranih držav. Dobrine, ki nam jih ti pridelovalci zagotavljajo, so eksotičnega porekla in niso ključne za naše preživetje. Kot na primer kava. Pijemo jo vsak dan, pa kljub temu o njej ne vemo prav dosti. Ne poznamo njenega porekla ali načina pridelave, ne poznamo pridelovalcev, niti njihovih veščin. Zato Buna veliko pozornosti posveča prav izvoru surovih kavnih zrn.

Tokrat razbijamo stereotipe v okviru praznovanja 22. obletnice Kulturnega centra Pekarna!

Pekarna potopise pripravljajo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA.

Naveličani potopisov, ki delujejo kot TOP SHOP reklame?

Prostovoljke in prostovoljci nadaljujemo z novim tipom družbeno-kritičnih predavanj, katerih namen je vzpodbuditi kritično mišljenje na podlagi izkušenj in videnj popotnikov. Potopisi, ki to niso, predstavljajo prvi korak v svet rušenja individualnih predsodkov kot tudi družbenih stereotipov, s čimer spodbujajo mlade za medčloveško strpnost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic.

Pekarna potopisi-Kolumbija

 

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov