Festival prostovoljstva mladih v Mariboru

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor in ob podpori Mestne občine Maribor prireja od 15. do 17. 04. 2008 Festival prostovoljstva mladih v Mariboru.
S tem se bo Maribor tudi v letošnjem letu pridružuje praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day). Festival prostovoljstva mladih v Mariboru je namenjen promociji prostovoljskega dela mladih, osveščanju javnosti o aktivnostih, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, in zahvali prostovoljkam in prostovoljcem za vse ure, dobro voljo in energijo, ki so jih in jih še bodo namenili prostovoljski pomoči.

V Mariboru smo program razprostrli na tri dni: v torek, 15. 04. (med 11. in 18. uro), bomo na Trgu svobode različne nevladne organizacije in vzgojno-izobraževalne ustanove, ki izvajamo organizirano prostovoljsko delo mladih, na informacijskih stojnicah s tiskanimi in drugimi materiali mimoidoče informirale o programih in dosežkih prostovoljskega dela mladih v Mariboru. V popoldanskem času (16:00–18:00) bo na odru potekal kulturni program, natančneje koncert srednješolskih glasbenih skupin GUSTOK 2, ki ga bodo v vsebinskem smislu pripravili prostovoljci MISC INFOPEKA, ob organizacijski pomoči ZPM Maribor. Nastopili bodo: The quickest way, Frozen Throne, Steel Fusion in Hrošči.

Sredin (16. 04.) program bo zajemal predstavitev Evropske prostovoljne službe (EVS). Predstavili se bodo EVS prostovoljci, ki delujejo v Pekarni-magdalenske mreže, ki je od leta 2004 gostila že 15 prostovoljcev iz tujine, v tujino pa jih kot EVS organizacija pošiljateljica poslala štiri. EVS prostovoljci bodo v prijetnem ambientu na voljo za neformalni pogovor o svoji izkušnji EVS-a, predstavili bodo svoje projekte v gostiteljski organizaciji ter svoje poglede na prostovoljstvo. Prikazali bomo tudi kratek film »Il viaggio di Alessandra«, ki ga je posnela Pekarnina bivša EVS prostovoljka Alessandra Di Maggio. Popoldan se bo ob 19:00 uri prevesil v filmski večer, ki ga bosta pripravila prostovoljca Alex Veitch in Andres Gallardo, ki v okviru svojega EVS-a vodita projekt Pekino, s katerim skrbita za prikazovanje nekomercialnih filmov z aktivistično obarvanimi vsebinami. Predstavitev bo potekala od 17. ure dalje v dvorani Gustaf v Multikulturnem centru Pekarna.

V četrtek, 17. 04. se bo program nadaljeval v Poročni dvorani mestne hiše Rotovž, kjer se bo med 12. in 14. uro odvila še okrogla miza »Motivacija mladih za prostovoljsko delo«, katere glavni namen je pridobiti vpogled v značilnosti prostovoljskega dela mladih, na podlagi katerega bo mogoče načrtovati ustrezne oblike podpore za nadaljnji razvoj organizacije prostovoljskega dela in oblikovati smernice za spodbujanje prostovoljskega dela med mladimi. Aktivni udeleženci okrogle mize bodo: ga. Maja Krajnc Ružič, mestna svetnica, dolgoletna prostovoljka in Naj prostovoljka leta; g. Andrej Fištravec, Filozofska fakulteta univerze v Mariboru; ga. Eva Gračanin, predstavnica Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva; ga. Janja Ipavic, mentorica prostovoljcev na Srednji ekonomski šoli Maribor ter ga. Urška Breznik, mentorica prostovoljcev v MISC INFOPEKA.
Aktivnosti Festivala prostovoljstva mladih v Mariboru potekajo v okviru Festivala prostovoljstva mladih, ki ga Slovenska filantropija že nekaj let izvaja po vsej Sloveniji.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov