EVS

EVROPSKA PROSTOVOLJNA SLUŽBA

Projekt Evropske prostovoljne službe iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas, ti program preko pošiljajoče in gostiteljske organizacije krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Pa še to: če si slučajno prijavljen/a na ZRSZ kot aktiven/a iskalec/ka zaposlitve, te zavod v času opravljanja EVS-a ne bo obremenjeval; ne bo te naročal na svetovalne obravnave niti te ne bo napotil na zaposlitev ali v kakšen drug program.

Gostimo:

Trenutno pri nas, v Pekarni-magdalenske mreže, gostimo tri prostovoljce. Paul Martinez iz Francije in Dušan Dobiaš iz Slovaške že od oktobra zadovoljno izvajata svoje projekte ter sodelujeta pri množici aktivnosti, ki se dogajajo v Mariboru. Ieva Strazdina je prispela iz Latvije sredi januarja in se v delo in sceno v trenutku vživela. Fanta bosta z nami do konca junija 2010, Ieva pa do januarja 2011. Vsi bodo veseli, če jih boš kontaktiral/a, morda za druženje, kakšno informacijo o tem, kako je delovati v projektu EVS, ali pa povabil/a h kakšnemu sodelovanju. Vsako sredo (Dušanu & Ievi) in vsak drugi ponedeljek jim lahko prisluhneš na Radiu MARŠ (95,9 Mhz), kjer imajo vsak zase svoje redne radijske oddaje »RADIO AIZVAIGS«, »RADIO RADIO« in »Aux armes, etc.«.
Še bolje pa, da preveriš v živo, kaj v svojih projektih The Cooking Show, Pekino, Zeko trip, »Zveza za Partnersko Kmetijstvo«, WORKSHOT VIRUSNEGA MARKETINGA, Battlefield: Canvas, pravzaprav počnejo, vsi so namreč zanimivi!

Sodelujejo tudi pri mnogih drugih projektih kot so: ”Veganske večerj(ic)e” z društvom Za živali!, »Projektno učenje za mlade« z Andragoškim zavodom Maribor, »Festival prostovoljstva mladih 2010 Dobiš Daš – Občuti razliko!«, »Skupinska fototerapija«, »Aktivistične intervencije v javnem prostoru«, »Podoba-Gib« in drugih.

Življenje, mišljenje in delo, nora doživetja, fotografije, pričevanja, utrinke … vseh treh EVS-prostovoljcev Pekarne-magdalenske mreže lahko spremljaš na: BLOG EVS PROSTOVOLJCEV

Dogodke, ki jih organizirajo, pa najdeš na:

PEKARNINI SPLETNI STRANI

Pošiljamo:

Tudi v tem šolskem letu smo pošiljajoča organizacija in to kar trem slovenskim prostovoljcem.

Barbara Škander v Nemčiji

Barbara Škander je kot prostovoljka Evropske prostovoljne službe septembra odpotovala na enoletno gostovanje v Leipzig (Nemčija) v organizacijo GeyserHaus, kjer sodeluje v projektu ”Kultura v GeyserHausu”.

Pozdravljena! Želela sem se lotit malo urejevanja slik in na kratko napisat kaj se je v tem času kaj zgodilo, pa se mi je računalnik pokvaril, tako, da tega sedaj ne morem početi v prostem času. Drugače pa hodim v službo vsak dan in delam na svojem projektu. In to je sicer poslikava stene in stropa oz. pol-kupole. Ko bom uredila slike in računalnik si vzamem čas in pošljem napredek in fotografije… Sej je včasih naporno in zahteva veliko energije, sam sej se splača. Na začetku sem mislila, da bo to tako dolgo leto, sedaj pa vidim, da se stvari tako hitro odvijajo, da bi čas najraje ustavila. Bila sem tudi že na 1. seminarju v Berlinu, obiskovala Volkshochschule, pisala test, rezultate pa še čakam. Novi seminar pa me čaka v mesecu maju in sicer 19. No ja, sicer pa te stvavi že poznaš, kako potekajo. Kar se tiče teh formalnosti, ki jih moram opravljati, se jih kar držim in ne iščem izgovorov… Jup, veliko se dogaja. Sam sej sem močna punca z veliko kilometrine. Ali pa se mi to le dozdeva. 😉

Barbara

Sašo Stamatovski v Srbiji

V oktobru 2009 je naš prostovoljec Aleksander Stamatovski (Sašo) odpotoval v Beograd, kjer se je v Kulturnem centru REX pridružil projektu “ANGAŽIRANA SODOBNA UMETNOST IN KULTURA’’. Sašo je veliko prispeval k programu Pekarne-magdalenske mreže in sicer sodeluje v Solar Pulse Music, ki zagotavlja kakovosten koncertni program v dvorani Gustaf skozi vse leto. Hkrati igra v bendu Coma Stereo. V Beogradu, kjer se ima čudovito in so ga izredno veseli, bo deloval do junija 2010.

Po pravici, se super počutim:) mam malo domotožja, pridem konec FEB oz. v začetku MAR za par dni v SLO, drugače pa je super tukaj. Kdaj pridete na obisk? Po mojem vas sploh ne bo :(… Lepo je, fajn. Delam na novem webu pa malo pri programu pomagam 🙂 Uživam. Ta vikend grem v Sarajevo na mid-term, pa se mi nekak ne da, sem že bil na on-arrival, sem nekak upal da bom šel v MK:)

Sašo

Špela Gašparič v Izraelu

Med septembrom 2009 in avgustom 2010 smo pošiljajoča organizacija tudi prostovoljki Špeli Gašparič, ki se je v Izraelu pridružila organizaciji Windows for peace–channels for communication pri projektu “A window for understanding – creating coexistence”.

…Hvala za pošto. Jaz sem v redu, EVS je super, dela kot po navadi preveč 🙂 Aprila bo izšla nove številka našega časopisa, zato moramo biti kar pridni, da nam bo uspelo dokončat. Jaz pa poleg tega končujem še svojo diplomsko. V načrtu je, da naslednji teden končam diplomsko, potem pa spet kaj napišem 🙂 Lep pozdrav nazaj v Maribor iz 27°C. Upam, da se vam sneg čimprej stali.

Špela

Želimo si, da bi vsem našim prostovoljcem celotna EVS izkušnja prinesla obilo izjemnih izkušenj in jim ostala v lepem spominu. Če bi tako kot Sašo, Špela in Barbara tudi ti rad odšel/odšla v tujino kot EVS prostovoljka/prostovoljec in iščeš pošiljateljsko organizacijo, se lahko vsak delovni dan med 10.00 in 18.00 obrneš na nas. Z veseljem ti bomo pomagali in saj veš: “V brezmejnem nebu so oblaki videti obsežnejši in včasih imenitno odsevajo krivino zemlje” (Paul Shepard: Man in the landscape).

Na voljo smo ti v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Ob železnici 8, Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, evs@pekarna.org.

EVS je enkratna priložnost, zato jo izkoristi.
Le malo poguma je potrebnega in nepozabna izkušnja bo tvoja za vedno!

POVEZAVE:
• Nacionalna agencija MOVIT, Mladi v akciji
• Evropski mladinski portal
• Mladinska mreža MaMa
• Evropska komisija
• Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo
• Urad RS za mladino

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov